Vikarjob - god vej til fast arbejde
Et barsels- eller orlovsvikariat er en god måde at finde frem til den arbejdsplads, du skal have de næste mange år
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Øv, det er bare et vikariat.
Hvis du tænker sådan om et job som vikar, har du en forkert opfattelse. Et vikariat kan i mange tilfælde være den sikre vej til en fast ansættelse, og det kan være en fin måde at lære arbejdsmarkedet at kende på.
»Som vikar er der mulighed for at gøre nogle erfaringer. Falder forløbet mindre godt ud, kan man begynde på en frisk et andet sted«, siger Bent Frederiksen, skoleleder på Tårnborg Skole i Korsør, som i øjeblikket søger to barselsvikarer, og som allerede har et par vikarer ansat.
»For begge sigter vi mod fast ansættelse, og der er en del lærere på skolen, der er begyndt i et vikariat, så det er lige før, det er en tradition hos os, at et vikariat fører til et fast job«, siger lederen.
Det er en fordel med en periode, hvor såvel vikaren som skolens ledelse kan lære hinanden at kende, mener Bent Frederiksen. Hans kollega på Djurslandskolen i Norddjurs Kommune, Jesper Juel Pedersen, er af samme opfattelse.
»Vi er en specialskole, og har man ikke kendskab til området, er et vikariat en god måde at sætte sig ind i de særlige pædagogiske vinkler på og finde ud af, om jobbet er noget for en. I løbet af et halvt år kan man desuden komme godt ind i forholdene uden at være alt for forpligtet af ansættelsen«, siger skolelederen.
Det er ikke kun længerevarende løse ansættelsesforhold, der bør være attraktive for jobsøgende. Korte vikariater er også attraktive, mener lærer og vicesekretariatschef i Lærernes A-kasse Rune Thorup.
»Arbejdsgiverne lærer også folk at kende, der arbejder på stedet i korte perioder. Hvis en lærer bliver mere alvorligt syg, og der hurtigt skal ansættes en vikar for en måned eller mere, så er det godt at være på arbejdspladsen i forvejen«, siger vicesekretariatschefen.
A-kassen betragter vikariater som almindelige job, og når medarbejdere holder møde med ledige medlemmer, bliver vikariater omtalt i positive vendinger.
»Vi oplever tit, at et vikariat betyder, at en lærer holder op med at være ledig for bestandig«, siger Rune Thorup.
I nogle stillingsopslag står der, at et opslået vikariat giver gode muligheder for videre ansættelse, men selvom arbejdspladsen hverken mangler fastansatte eller løstansatte medarbejdere, når vikariatet stopper, kan dage eller måneder som vikar have en god virkning
»En lærer kan tit opnå referencer gennem et vikariat, som kan gøre det lettere at få ansættelse et andet sted, og det er altid en fordel af have joberfaring i stedet for at være et arbejdsmæssigt ubeskrevet blad«, siger Rune Thorup.
Han kalder vikariater for en fleksibel start på arbejdsmarkedet og en måde at prøve sine muligheder af på.
»Jeg begyndte selv som vikar på en skole, og jeg tror, at det inden for mange områder er helt almindeligt at komme i gang på den måde«, siger Rune Thorup.
At det sidste er tilfældet, når det gælder medlemmer af DLF, fremgår af jobannoncerne på undervisere.dk/job
I begyndelsen af december stod der i hver femte annonce, hvor der blev søgt efter en ny lærer, at vedkommende skulle arbejde som vikar. |