Senere på måneden uddeles Årets Sveske til en skoledebattør, der på markant vis har deltaget i den offentlige debat om folkeskolen.
Fem markante skoledebattører nomineret til Årets Sveske-prisen
Hvem har været allerbedst til at få 'svesken på disken' i debatten om folkeskolen det forgange år? Det afgør 'Sveskens venner', der 25. januar uddeler prisen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
To politikere, en journalist, en professor og en enkelt lærer duellerer i år om prisen som Årets Sveske. Til prisoverrækkelsen senere på måneden løfter skuespiller Anne Marie Helger sløret for, hvem af de fem der løber med Årets Sveske.
Prisen uddeles af en gruppe lærere, der kalder sig for "Sveskens venner", til en debattør der på markant vis har lagt svesken på disken med vægt på åbenhed om sin dagsorden, sine meningers mod og forbindelse til folkeskolens virkelighed, som det lyder i beskrivelsen. Sidste år modtog sociolog Rasmus Willig fra Roskilde Universitet prisen.
Prisvinder: Forestil jer det værste og deltag i debatten
I år er det igen fem for skoleverdenen ganske kendte ansigter, Sveskens venner har valgt at nominere.
Professor Per Fibæk Laursen fra Aarhus Universitet er nomineret til prisen for sin bog "Dialog - realistiske ambitioner for folkeskolen", hvor han blandt andet fremlægger et bud på en model for god dialogisk undervisning. I bogen tager Per Fibæk til genmæle mod de debattører i den offentlige debat der mener, at undervisningen i folkeskolen er alt for dårlig.
Ny bog dokumenterer: Skolen er i verdensklasse
"Per Fibæk Laursen sætter et stort spørgsmål ved den ensidige skelen til evidens- og effektforskning, hvor man argumenterer for at eleverne kan lære mere ved at bruge en bestemt metode, som man så presser ned over skolerne som nye projekter", hedder det i nomineringen.
Anders Kronborg var indtil årsskiftet medlem af byrådet i Esbjerg og er i dag socialdemokratisk folketingskandidat i Bjarne Corydons gamle valgkreds i byen. Han kritiserede i efteråret partitoppen for at have koordineret med KL op til overenskomstforhandlingerne i 2013, som det kom frem i bogen Søren og Mette i benlås. Han er nomineret for sin kritik af den tidligere partiledelse, "idet han mener, at det var forkert at blande folkeskolereform og overenskomstforhandlinger sammen", skriver Sveskens venner i nomineringen.
Corydons afløser: Tid til selvransagelse i S efter lockout-bog
Forløbet omkring overenskomstforhandlingerne er også baggrunden for nomineringen af journalist Peter Kofod. I efteråret slog han med ét igennem og blev vidt og bredt citeret for hans hårde kritik af mediernes dækning af overenskomstforhandlingerne og lockouten i 2013. I nomineringen citerer Sveskens venner Peter Kofods kritik af medierne: "Når mediernes krav til dokumentation lægger virkeligheden i benlås; Når på-den-ene-side-på-den-anden-side journalistik legitimerer åbenlyst absurde synspunkter; Når magthaverne kan diktere hvad debatten skal handle om, blot ved at holde kæft...så er det os - offentligheden - der taber".
Kaare Dybvad Bek er medlem af folketinget for Socialdemokratiet og udgav sidste år debatbogen "De lærdes tyranni", der fik stor opmærksomhed i den offentlige debat. "Nogle af de stærkeste budskaber er bl.a. beskrivelsen af uligheden i uddannelsespolitikken gennem de sidste 20 år, hvor drømmen om åbne døre på universiteterne ikke har medført den forventede lighed, men tværtimod", lyder det i nomineringen.
Lærer Anette Lind, der især siden vedtagelsen af Lov 409 og folkeskolereformen har været en særdeles skarp kritiker af begge, er den tredje nominerede til prisen. Hun er nomineret for "næsten uanset hvilken debat eller debattråd, som man føler med interesse som lærer, vil man have stødt på Anette Linds indlæg, kommentarer eller besyv", som det hedder i begrundelsen. Sveskens venner fremhæver særligt et af Anette Linds indlæg på folkeskolen.dk, hvor hun analysere de skolestartsbreve, undervisningsminister Merete Riisager i august udsendte til alle skolens aktører.
Balladen over Riisagers breve: Hvem ejer og leder folkeskolen?
Årets Sveske uddeles torsdag d. 25. januar kl.16.30 i Huset i København.