Anders Bondo Christensen: Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at råbe politikerne op.

DLF: Politikerne må sikre vejledning

Danmarks Lærerforening håber meget at få politikerne på andre tanker, når formand Anders Bondo Christensen i næste uge har foretræde for Folketingets børne- og undervisningsudvalg. Ifølge KL skal ungepakken, som regeringen netop har forlænget, finansieres ved, at der skal spares på vejledningen af de unge. UU-centrene, frygter fyringer af 300-400 vejledere.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forudser massefyringer blandt UU-vejledere

"Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at råbe politikerne op," siger Anders Bondo Christensen. "Det er helt paradoksalt, hvis man vil skaffe penge til fortsættelse af ungepakken med forringet vejledning. Der har i dette efterår i den grad været fokus på, at det nu gælder om at leve op til 95 procent målsætningen, altså at flere unge skal have en ungdomsuddannelse, og på at alt for mange unge går i gymnasiet, og at for få tager en erhvervsuddannelse. Derfor bør vejledningsindsatsen styrkes og ikke svækkes."

Endnu flere vil vælge gymnasiet

Der er endnu ikke kommet en udmelding fra regeringen om, hvor pengene til Ungepakke II skal komme fra, men chefkonsulent i KL, Jan Bauditz siger til folkeskolen.dk,at der mangler 153 millioner kroner og at en del af dem skal skaffes ved at skære i vejledningen.

Ifølge formanden for UU-centrene, Mark Jensen, vil det betyde, at den brede vejledning i folkeskolen forsvinder, så de kollektive aktiviteter, der handler om at informere bredt om uddannelsessystemet og om at igangsætte processer med uddannelsesvalg i fokus, forsvinder.

Det vil fremover kun være de svageste 30 procent af de unge, der vil kunne få individuelle samtaler.

"Det er ikke besluttet endnu," siger Anders Bondo Christensen. "Og vi går ud fra, at fornuftige politikere vil kunne forstå, at hvis man fjerner den generelle vejledning i folkeskolen, så vil det ikke kunne lade sig gøre at kvalificere de unges valg. Resultatet vil blive, at endnu flere vælger gymnasiet. Der skal en særlig prioriteret indsats til for at få de sidste med, men det er helt forkert, hvis man tror, at der ikke er behov for andre former for vejledning," siger Anders Bondo Christensen.

Længe gået efter at skære

Ifølge UU-centrenes formand Mark Jensen har det et stykke tid ligget klart, at Finansministeriet vil spare på vejledningen.

Ministeriet bad således allerede i marts i år Boston Consulting Group gennemføre en analyse, der skulle anvise "muligheder for en tilpasning af de samlede udgifter til Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) som følge af udløbet af Aftale om flere unge i uddannelse og job (Unge Pakke II) efter 2013 - dels for at muliggøre en videreførelse af dele af Ungepakke II inden for de eksisterende økonomiske rammer og dels for at muliggøre en netto budgetforbedring på vejledningsområdet."

"Det var givet på forhånd, at analysen skulle lægge op til besparelser, derfor mener jeg ikke, at den giver et fair billede af de resultater, der opnås af den brede vejledning," siger Mark Jensen.