Danske skoler har ikke styr på sikkerhedsberedskabsplanerne, der skal forberede skolerne på fx. skoleskyderi, mener eksperter og advarer om at det kan få fatale konsekvenser.
Foto: Søren Storm Hansen/Flickr
Hjortdal: "Den er nok gået hen over hovedet på skolelederne"
Det lyder sandsynligt, at skolerne ikke har styr på nye retningslinjer, der i værste fald kan koste menneskeliv, vurderer skoleledernes formand. Han opfordrer myndighederne til at lave en kampagne.
Rettelse juni 2023: I artiklen skriver vi, at skolerne ved lovkrav skal have en sikkerhedsberedskabsplan, der adresserer risikoen for voldelige angreb. Undervisningsministeriet og Arbejdstilsynet afviser, og skriver, at dette hverken er tilfældet ifølge undervisningsmiljøloven eller arbejdsmiljøloven.
Hvis der opstår skoleskyderi på din skole, skal elever og lærere flygte. Hvis ikke de kan det, skal de barrikadere sig i et sikkert rum.
Det er essensen af nogle af de nye retningslinjer fra Undervisningsministeriet, der blev ændret i 2020: Og blandt andet dén instruks skal stå i skolernes kriseberedskabsplaner, lyder et af de nye krav fra ministeriet.
Ifølge en gruppe sikkerhedskonsulenter, der har besøgt hundredvis af uddannelsesinstitutioner inklusiv folkeskoler, har så godt som ingen skoler ændret planer og følger derfor ikke de nye retningslinjer.
”Vi har været ude på 450 uddannelsesinstitutioner, flere af
dem folkeskoler, og vi har endnu ikke set ét sted, der lever op til kravene fra
Undervisningsministeriet”, sagde Christian Skovfoged, der er sikkerhedskonsulent forleden til Folkeskolen.
"Man skal ud fra skolen, og man skal væk"
Spørger man skoleledernes formand, Claus Hjortdal, kan han godt forestille sig, at skolerne ikke har opdateret deres sikkerhedsberedskabsplaner.
"Det kan meget vel være, at den er gået hen over hovedet på skolelederne. Ændringen er lavet midt under coronakrisen, hvor skolelederne havde masser af andet at se til, og hvor der i perioder ikke var børn på skolerne", siger Claus Hjortdal.
Sikkerhedseksperterne advarer om, at de forkerte instrukser hurtigt kan blive et spørgsmål om liv eller død. I de tidligere vejledninger til beredskabsplaner står der nemlig, at man skal barrikadere sig sammen med eleverne, hvilket ifølge eksperterne kun øger sandsynligheden for at blive skudt.
”Det handler om at flygte. Man skal ud fra skolen, og man
skal væk. Kan man ikke det, så skal man barrikadere sig i et sikkert rum”, forklarer
Christian Skovfoged og understreger, at det er vigtigt, at skolerne og lærerne er klar over, hvilke krav og retningslinjer, de skal
følge. For "under et skyderi er eleverne jo helt afhængige af lærernes instruktioner, frem til politiet ankommer og overtager", siger han.
Skoleledernes formand ser dog ikke på problemet med helt samme alvor.
"Jeg mener ikke, at problemet er meget alvorligt, eftersom vi ikke har haft et eneste skoleskyderi i Danmark. Men lov er jo lov, og hvis der er lavet nogle retningslinjer skal skolerne følge dem", siger Claus Hjortdal, der opfordrer myndighederne til at gentage beskeden til skolelederne og kommunerne.
"Jeg kan kun anbefale, at ministeriet laver en kampagne. Skolelederne er travle mennesker. Det, der står forrest ude på skolerne lige nu er jo kæmpestore problemer med børn og mistrivsel og en kommunal økonomi, der halter ad pommern til. Og man plejer gerne at sige, at hvis man gerne vil have noget implementeret, skal man gentage det nogle gange", siger Claus Hjortdal.