Skolepolitik

"Vi vil investere 15 milliarder i vores børn og unge – og godt halvdelen, 7,1 milliarder, i folkeskolen specifikt", siger Martin Lidegaard.

Radikale vil bruge milliarder på at få to voksne i halvdelen af timerne

I et nyt udspil foreslår de Radikale en massiv milliardindsprøjtning til landets folkeskoler. Milliarderne skal blandt andet gøre det muligt at have to voksne i halvdelen af timerne i skolen. 

Offentliggjort

I august annoncerede de Radikale på deres sommergruppemøde et udspil med hele 15 milliarder til et massivt løfte af børne og skoleområdet.

Partiet var den gang ikke klar til at fortælle, hvor mange af pengene partiet havde i sinde at give til skolerne. Men nu er de Radikale klar til at løfte sløret.

Folkeskolen skal løftes med hele 7,1 milliarder om året, hvis det står til de Radikale.

”Alt for mange børn og unge mistrives og kommer kede af det hjem fra skole. Hver sjette familie er gået ned i arbejdstid, fordi de føler, at kvaliteten er for lav i daginstitutioner og fritidstilbud. Og det kan vi lige krydre med, at flere og flere lærere føler sig utilstrækkelige og hjælpeløse i deres arbejde. Den går ikke. Vi er nødt til at investere massivt i folkeskolen – til gavn for nuværende og kommende generationer”, siger partiets politisk leder Martin Lidegaard.

”Vi vil have veluddannede lærere med god forberedelsestid, så de kan få alle børn med, være der i frikvarterne og komme mere ud af klasselokalet med tid til leg og oplevelser i naturen”, lyder det videre fra partiets politiske leder.

Millioner til materiale og oplevelser 

Konkret skal pengene især bruges på at sikre langt flere tovoksen-timer. Med et beløb på 4,7 milliarder skriver partiet, at der vil kunne være to voksne i halvdelen af alle timer.

Forslaget indeholder også et beløb svarende til ca. 1.500 kr. per elev, som skolerne skal kunne bruge på at købe ”materialer, give børnene fællesskabende oplevelser og overnatninger sammen”, lyder det i udspillet.

De mange penge skal også give mulighed for at tilbyde eleverne gratis skolemad. Det skal starte ud med en forsøgsordning i en række udvalgte kommuner. Ordningen skal løbende udvides til, at der i 2030 er gratis skolemad på hver tredje skole, og fra 2035 skal alle skoler have gratis skolemad. Prisen 1,2 milliarder kroner i 2030 stigende til mindst 3 milliarder kroner.

Udspillet indeholder også et fokus på at skabe bedre indeklima på skolerne. Partiet vil afsætte 200 millioner om året til ”indeklimaforbedringer i mindre skala”, lyder det. Pengene skal tildeles direkte til økonomisk trængte kommuner, hvor behovet er størst.

Partiet vil også have flere uddannede lærere, og det skal blandt andet ske ved at gøre meritlæreruddannelsen gratis. Derudover foreslår partiet at indføre en såkaldt ’lærerkandidat’.

Kandidaten skal ”åbne nye karriereveje for lærere på skolen, så de dygtigste lærere ikke uddanner sig væk. På kandidaten skal de kunne specialisere sig i fagene eller nørde inden for områder som f.eks. inklusion og trivsel, nye teknologier, klima, natur mv., og blive faglige fyrtårne, som kan være med til at udvikle folkeskolen til fremtiden”, lyder det i udspillet.

Det samlede overblik

  • 4,7 milliarder til to voksne i undervisningen i halvdelen af timerne i skolen. Den ene milliard kommer fra den såkaldte lærermilliard aftalt med finansloven fra 2020
  • 765 mio. kroner om året svarende til ca. 1.500 kr. pr. elev til at give skolerne mulighed for at indkøbe materialer, give børnene fællesskabende oplevelser og overnatninger sammen
  • 3 milliarder til gratis skolemad til alle i 2035. I 2030 skal en tredjedel af skolerne have skolemad i 2030, og i 2035 skal alle skoler have skolemad. 
  • 200 millioner kroner om årligt til indeklimaforbedringer. Pengene skal tildeles direkte til økonomisk trængte kommuner, hvor behovet er størst.
  • 50 millioner til om året til at gøre meritlæreruddannelsen gratis og give alle lærerstuderende ret til en lærerkandidat

Kilde: Børneløftet - En stærk fremtid starter med de små