Elever fra specialklasser kommer ikke med på kommunes milliondyre skoleudflugt
Ringkøbing-Skjern Kommune bruger tre millioner kroner på at sende 5.700 elever til klassisk koncert i København midt i september. Først meldte kommunen ud, at turen var for alle, men flere elever fra specialklasser kommer ikke med. Der ligger en professionel vurdering bag hver enkelt tilfælde, forklarer skoleleder.
Turen til København er et led i et flerårigt samarbejde, somRingkøbing-Skjern Kommune har indgået med DR. Projektet hedder "IndTil Musikken" og gennemføres af DR Musikariet, som beskæftiger sigmed musikalske aktiviteter for børn og unge.
Samarbejdet skal give børn, der vokser op langt fra de storebyer, musikalske oplevelser, og som en del af samarbejdet vilRingkøbing-Skjern Kommune derfor den 17. og 18. september sende5.700 skolebørn til DR Byen for at høre symfonisk musik i DRKoncerthuset. De yngste elever bliver hjemme den dag, men de fårtil gengæld besøg af DR's Hr. Skæg.
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almeneFormaal støtter Koncerthusets koncerter den 18. september, mens deøvrige koncerter sker som led i samarbejdsaftalen med DR.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Udflugten til København har været omdiskuteret i den vestjyske kommune, for ud over de tre millioner kroner kommunen bruger på turen, skal hver skole bidrage med 150.000 kroner, skriver tvmidtvest.dk. Argumentet for udflugten er, at koncerten vil blive helt unik og en særlig oplevelse for alle kommunens børn, bortset fra eleverne i 0. og 1. klasse, som bliver hjemme og får besøg af hr Skæg.
Annonce:
Nu viser det sig, at en række elever fra Special Center Vest ikke kommer med til København.
"Nu har knægten gået og glædet sig hele sommeren. Jeg synes, det er lidt sent at tage den vurdering, efter de har fortalt børnene, at de skal på den tur", siger Jan Grimstrup, der er forælder til en niårig dreng på specialcentret, til tvmidtvest.dk.
Også Ronnie Knuesgaard Sørensen, hvis 11-årige søn heller ikke kommer med på turen, er skuffet. "Jeg vil gerne have mit barn med. Hvis jeg ikke synes, at han kunne håndtere det, så skulle jeg nok sige fra", siger han.
Special Center Vest er et visiteret tilbud, som har til huse på Ringkøbing Skole, og skoleleder Margit Plougmann vil ikke udtale sig om personsager. Men generelt siger hun:
"Ved enhver aktivitet vurderer vi, om den enkelte elev har forudsætninger for at deltage, og om eleven vil profitere af aktiviteten. Det gør vi professionelt ud fra faglige og pædagogiske vurderinger i forhold til barnets tarv".
28 af de 36 elever i specialcentret skal med på turen. Halvdelen rejser hjem samme dag, mens resten overnatter i København, hvor de også skal besøge andre kulturinstitutioner end DR's koncerthus. De sidste otte elever kan af forskellige grunde ikke magte turen og bliver hjemme.
"Det sker efter aftale og i god forståelse med langt hovedparten af forældrene. Forældrene plejer at være glade for, at vi tager ansvar for, om deres børn kan klare at deltage eller ej. Normalt skal vi overbevise forældre om, at deres barn kan klare mere, end de tror", siger Margit Plougmann.
Annonce:
Skolen har ikke lovet at tage alle med
Formuleringen om, at alle elever - bortset fra de to yngste årgange - skal med til koncerten i hovedstaden, stammer fra en pressemeddelelse om samarbejdet mellem DR og Ringkøbing-Skjern Kommune, som kommunen sendte ud lige før sommerferien. Her står:
"Når kommunens skoleelever drager til København den 18. september for at høre en koncert med et symfoniorkester i DR Koncerthuset, får børnene samtidig mulighed for unik undervisning på en række kulturinstitutioner i hovedstaden".
Altså underforstået alle kommunens elever.
Annonce:
"Vi har aldrig lovet, at alle vores elever skulle med. Vi står med det faglige ansvar, så vi er nødt til at vurdere, om det er til barnets bedste at deltage i en aktivitet. Det er helt sædvanlig procedure", siger Margit Plougmann.
Op til den enkelte skole at tage stilling
Specialcenter Syd på Amagerskolen, Specialcenter Øst på Spjald Skole og specialskolerne Rindum-Kjærgaard og Skjernåskolen sender heller ikke alle deres elever med til København, og det er i overensstemmelse med Lennart Qvist (V), formand for børne- og familieudvalget.
"Det er ude på den enkelte skole, man tager stilling til, hvem der skal med, og hvor mange der skal med som hjælpere i busserne. Det er den enkelte skole, der vurderer, hvilke børn som har helt særlige behov, og hvilke det ikke er forsvarligt at medbringe", siger Lennart Qvist til tvmidtvest.dk.
Annonce:
Eleverne fra specialcentret på Ringkøbing Skole får i stedet en tur til et forlystelsescenter i Herning, mens eleverne fra de andre skoler bliver tilbudt en forestilling i Skjern med Hr. Skæg.