Debat

Det er misforståede hensyn, vi tager til hinanden, skriver Morten Korsbakke.

Lærer til kolleger: Så bliv da hjemme

Man gør ingen en tjeneste ved at slæbe sig over på skolen, når man ikke er på toppen, mener lærer Morten Korsbakke. I stedet skal vi skabe en kultur, hvor det er okay at passe på sig selv.

Offentliggjort Sidst opdateret

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Sæsonen for influenza, snot og meget andet sygdom er i fuld gang. Alligevel oplever jeg, at mange lærere møder på arbejde, selvom de ikke er på toppen, fordi de ikke føler, at de kan blive hjemme.

Mit indtryk er, at det sker dagligt på alle danske folkeskoler – eller i hvert fald for ofte – at en kollega møder syg på arbejde. Vi kender forklaringerne fra lærerværelserne: ”Min klasse har allerede haft for meget vikar”, ”hvis jeg bliver hjemme, skal mine kolleger løbe hurtigere” og ”skolen har ikke råd til vikarer”. Læg dertil presset fra skoleledere og skoleforvaltninger der indbyder på fraværssamtaler.

Men helt ærligt, så er det misforståede hensyn, vi tager til hinanden, når vi kommer på arbejde dopede med paracetamol og ibuprofen. Måske tager pillerne de værste symptomer, og dagen går, som dage jo gør. Men hvad er det for en gave, vi har givet til kollegerne og deres familier? Og hvad med de elever, der har siddet på forreste række, mens hostene eller nysene sprayer lokalet med virus og bakterier?

Ingen er uundværlige, og du eller jeg gør ikke nogen en tjeneste ved at komme syge på arbejde. Så selvom det kan føles som om, vi tager ansvar ved at dukke op på arbejdet, når vi er småsyge, er sandheden, at det ofte har den modsatte effekt.

Når vi er ”rigtigt” syge

Jeg troede, at vi havde lært det under corona: Ved at gå på arbejde, når vi er syge, risikerer vi ikke kun at sprede smitte til kolleger og elever. Men vi udsætter også vores egne kroppe for unødvendig belastning, hvilket kan forlænge sygdommen og gøre det endnu sværere at komme tilbage på fuld styrke.

Derudover er det vigtigt at huske på, at vi er rollemodeller for vores elever. Hvis vi viser dem, at vi prioriterer arbejde frem for vores eget helbred, hvad lærer vi dem så om at tage ansvar for en selv og sine omgivelser? Som lærere har vi et ansvar for at fremme sunde vaner, og det starter med os selv.

Desuden skaber vi en kultur på arbejdspladsen, hvor det at blive hjemme, når man er syg, bliver set som et svaghedstegn eller noget, man kun gør, hvis man er "rigtigt" syg. Men sygdom har mange former, og uanset om vi "bare" er forkølelede eller noget værre, er vi med til at øge risikoen for smitte og belastning af systemet.

Vi skal i stedet fremme en kultur på arbejdspladsen, hvor det er okay at passe på sig selv, for til syvende og sidst er det også til gavn for hele fællesskabet. 

Så kære lærer, bliv hjemme med god samvittighed, når du er syg.

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk