Jul i skolen

"Hvor man normalt skal nå en hel masse, er der bedre tid i december til at sænke skuldrene lidt og fokusere på hyggen", siger Jens Rødgaard.

Fra coronaidé til tradition:
Jens spreder julehygge med morgenvideokalender

Jens Rødgaard er blandt de mange lærere, der mener, at julen bidrager med meget i folkeskolen. Læs om den helt særlige juleaktivitet, han gentager i år.

I forbindelse med december har Folkeskolen talt med en række juleglade lærere om deres forhold til den kolde højtid og deres unikke juletraditioner. Jens Rødgaard arbejder på Ålholm Skole i Valby, hvor han underviser i dansk i en 6.-klasse og også er tilknyttet skolebiblioteket.

Hvad betyder december for dig som lærer?

”For mig er december som alle andre måneder fyldt med faglighed og sjov – men der er noget specielt over julen i folkeskolen. Hvor man normalt skal nå en hel masse, er der bedre tid i december til at sænke skuldrene lidt og fokusere på hyggen. Noget, jeg også selv husker fra min egen barndom.”

Digital julekalender

Jens Rødgaard og hans kollega fik en idé dengang, corona brød ud, og elever og lærere ikke længere så hinanden på skolen:  En digital julekalender med bidrag fra alle skolens klasser.

Selvom coronanedlukningerne nu er fortid, kører er kalenderen blevet en decembertradition. På skolens hjemmeside kan man med et klik se ”Ålholm Skoles Julekalender” tone frem, akkompagneret af lyden af Bobby Helms’ Jingle Bell Rock. Jens Rødgaard og hans kollega dukker op foran en knitrende virtuel pejs og byder hjerteligt velkommen.

Hver skoledag i december præsenterer de to værter et eller to juleinspirerede indslag, som klasserne allerede i november har sendt ind. Indslagene spænder vidt: Det kan være en video af 2.A, der synger Far til fire-klassikeren Til julebal i Nisseland, eller 4.B’s humoristiske film om nissen Mikkels første arbejdsdag hos julemanden. Her er lågen fra den 12. december i år:

”Eleverne synes, det er rigtig sjovt, og for de fleste klasser er det et fast indslag hver morgen. Men forældre og andre ser det også. Min egen svigermor er vores største fan, og hun arbejder altså ikke på skolen, men ser det lystigt hver morgen,” siger han.

Kalenderen er med til at binde elever og lærere sammen på tværs af årgange, mener Jens Rødgaard. Men selvom den digitale tradition er populær, er den i år blevet gentænkt lidt. Eleverne er nemlig kommet med som gæster i det lille julestudie.

”Selvom vi selv synes, vi er skidesøde og -sjove, er det jo ikke os, ungerne venter på – lad os bare sige det sådan,” fortæller han grinende.

Som en ekstra ting har skolen også lavet en fællesjulesang, der ofte bliver spillet i kalenderen.