"Der kan sagtens være udfordringer her. Men mit svar vil være, at det er et lokalt ansvar at varetage det", lød det fra Merete Riisager på dagens samråd om Bring Your Own Device (BYOD)-strategien
Foto: TV fra Folketinget
Merete Riisager vil ikke undersøge, om elever presses til at medbringe eget it-udstyr
På et samråd i Folketingets undervisningsudvalg afviste undervisningsministeren i dag at iværksætte en undersøgelse af, om skoler og kommuner i strid med loven kræver, at eleverne selv medbringer it-udstyr til skolebrug. Hun lovede dog at indskærpe reglerne over for KL.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Regeringen har ingen planer om at kortlægge, hvordan Bring You Own Device-strategien administreres ude i kommunerne. Det har KL kortlagt før, og det kan de jo gøre igen, hvis der er et behov. Jeg har ingen planer om at kortlægge en så implementeret økonomisk aftale som denne".
Sådan lød det fra undervisningsminister Merete Riisager i dag på et samråd i undervisningsudvalget.
Ministeren var kaldt i samråd, efter en række artikler i Fyns Stiftstidende har afdækket, at forældre på nogle skoler i Odense føler det som et krav, at de selv sørger for it-udstyr til undervisningsbrug til deres børn.
Skal gå til skolebestyrelsen
Merete Riisager understregede, at lovgivningen fra 2012 giver kommuner og skoler lov til at opfordre til, at eleverne selv medbringer it-udstyr, men det må ikke være et krav.
Antorini: Ulovligt at kræve, at eleverne medbringer eget it-udstyr
Hvordan den enkelte kommune implementerer og kommunikerer omkring lovgivning vil ministeren ikke blande sig i, men hun opfordrede på samrådet til, at man som forældre går til skolebestyrelsen, hvis man føler sig presset til selv at købe it-udstyr.
"Det kan helt sikkert være svært for forældrene at tage til genmæle og hive fat i skolebestyrelsen, hvis man oplever, at der er noget på skolen, der ikke er, som det skal være. Det være sig i forhold til krav om eget it-udstyr, mobning eller andet", lød det fra Merete Riisager, som tilføjede:
"Det er en selvovervindelse, der ikke er lige let for alle, men det ligger i ideen om aktivt medborgerskab, at man griber fat i de ansvarlige, når man oplever, at noget er galt, også selv om det ikke er nemt".
Otte procent oplever krav
Det var Julie Skovsby fra Socialdemokraterne, der havde kaldt ministeren i samråd, og hun henviste til en undersøgelse fra foreningen Skole og Forældre som viser, at otte procent af forældrene oplever det som et krav, at de køber it-udstyr til deres skolebørn.
Den pågældende undersøgelse var ikke en del af samrådsspørgsmålet, og Merete Riisager havde ikke kendskab til den, sagde hun.
Enhedslistens Jakob Sølvhøj opfordrede herefter til, at Undervisningsministeriet selv iværksætter en undersøgelse, hvilket ministeren afviste.
Bring your own device betyder også any device
"Jeg vil nødigt detailstyre kommunikationen, når det handler om forældreinformation helt ud i klasselokalerne. Jeg vil som udgangspunkt vise tillid til, at det er en kommunikation, man kan varetage ude på de enkelte skoler", sagde hun.
"Der kan sagtens være udfordringer her. Men mit svar vil være, at det er et lokalt ansvar at varetage det".
Vil ikke genudsende hyrdebrev
Socialdemokraternes Annette Lind spurgte herefter Merete Riisager, om hun så vil genudsende det hyrdebrev, tidligere undervisningsminister Christine Antorini i 2014 udsendte til kommunerne, hvor hun understregede, at det er ulovligt at kræve, at eleverne medbringer eget it-udstyr.
"Ordlyden kan genbruges, så det er vel bare datoen, der skal ændres. Det kan man vel godt gøre uden at inteferere med det kommunale selvstyre", sagde hun.
Også det afviste Merete Riisager, som dog gav tilsagn om at tage en snak med KL, dels for at høre til deres oplevelse, dels for at indskærpe, at kommunerne skal overholde loven.
"At udsende et hyrdebrev er et naturligt første skridt i dialogen, når en lovgivning ikke er så gammel. Nu har lovgivningen nogle år på bagen, og det er min opfattelse, at der er godt kendskab til lovgivningen ude i kommunerne. En samtale med KL vil være det næste naturlige skridt i den dialog", lød det fra Merete Riisager.