Inklusion

Visitationen kan først tage økonomiske hensyn, når der skal vælges mellem pædagogiske tilbud og indsatser, der alle vurderes til at kunne dække barnets støttebehov, lyder det fra medlem af Københavns Børne- og Ungdomsudvalg Klaus Mygind (SF).

København lover: Økonomi må ikke blive en barriere for støtte

Københavns Kommunes Børne- og ungdomsudvalg iværksætter et nyt system for visitation til specialundervisning, men skriver ind, at økonomi ikke må forhindre, at et barn får det nødvendige tilbud.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det kommer nu til at fremgå af Københavns Kommunes nye visitationsmodel for elever med særlige behov, at økonomien ikke må blive en barriere for, at et barn får det tilbud, der skønnes nødvendigt. Det oplyser gruppeformand for SF i Borgerrepræsentantionen Klaus Mygind til fagbladet Folkeskolen

Bekymringen var stor i Københavns Lærerforening op til gårsdagens møde i Børne og Ungdomsudvalget. For sidste år lagde Københavns Børne- og Ungdomsforvaltning efter norsk inspiration op til at fastlægge et mål om, at 97 procent af kommunens børn skulle inkluderes i almene klasser. Forældre og lærere demonstrerede, og forslaget blev ikke politisk vedtaget. 

Men i det udkast til ny visitationsmodel, der lå på politikernes bord i går, var der ganske vist ingen procentmålsætning, men hvor det efter lærerforeningens opfattelse fremgik tydeligt, at kommunens økonomi skulle indgå i vurderingen, når et barn blev indstillet til specialtilbud.  

"Det er vigtigt at slå fast, at der sker ingen ændring af vurderingen af børnenes behov", understreger medlem af børne- og ungdomsudvalget Klaus Mygind efter gårsdagens møde. "Visitationen kan først tage økonomiske hensyn, når der skal vælges mellem pædagogiske tilbud og indsatser, der alle vurderes til at kunne dække barnets støttebehov".

Visitationen skal i den økonomiske styring have overblik over den langsigtede økonomiske udvikling og løbende give det politiske udvalg en detaljeret vurdering af den økonomiske udvikling, så det politiske udvalg kan sikre, at området er i økonomisk balance, forklarer han. 

"Vi skal undgå, at vi kommer i en økonomisk situation, hvor bliver nødt til at lave akutte besparelser f.eks. på almenundervisningen, som det skete for to år siden".

Udvalget godkendte forvaltningens indstilling, og en ny samlet plan skal endeligt godkendes i marts. Ved mødet blev tilføjet tre punkter til forvaltningens tekst: 

"At barnet altid skal blive tilbudt den støtteindsats som findes fagligt nødvendig, økonomi aldrig må være en barriere for, at barnet modtager det tilbud som findes nødvendigt, og at forvaltningen vender tilbage med en model for, hvordan væsentlige repræsentanter for forældre og børn med specialpædagogiske behov såsom fx. ADHD og Autismeforeningen, inddrages".