Ny lærer

fsgratis
"Hvis det kører skævt fra starten i en klasse, så er det svært at rette op på igen", siger den erfarne lærer Mette Frederiksen.

Garvet lærer: Her er fem råd til  skolestarten til dig, der er ny

Du har måske aldrig stået alene med en hel klasse før, og tanken om det giver lidt sommerfugle i maven. Vi har snakket med Mette Frederiksen, så du kan få den bedst mulige start på skoleåret. 

Publiceret Senest opdateret

Er det første gang du står alene foran en skoleklasse, tæller du sikkert lige nu ned i spænding. For hvor meget skal man have forberedt sig til første dag? Hvad hvis klassen nu pludselig bryder ud i utidig ragnarok? Og hvordan håndterer man egentlig de mange forældrebeskeder, der uden tvivl kommer på Aula? 

Vi har spurgt en lærer, der med sine 28 års lærererfaring i rygsækken helt sikkert kan hjælpe dig godt fra start. Mette Frederiksen har deltaget i mange skoledebatter og arbejder til daglig på Syvstjerneskolen i Værløse. Her er hendes fem bedste råd til dig, der er ny i lærerfaget. 

1: Undgå overforberedelse

”I stedet for at planlægge den enkelte time ned til mindste detalje, så er det en god ide at udtænke to aktiviteter, som man kan sætte i værk på stående fod. Det gælder om at oparbejde en improvisationsbank. Noget man kan ryste ud af ærmet, når man har for lidt stof eller eleverne trænger til at bevæge sig. En walk og talk eller en stafet med faglige spørgsmål. Det er bedre end forberede sig detaljeret til hver enkelt time”.

2: Gør forældrene trygge

”Det er vigtigt, at man får beskrevet sig selv og sin undervisning, når man er ny lærer. Det skal være kort og præcist og i et professionelt sprog på en måde, som gør forældrene trygge. Hvis man er med til et forældremøde, kan man gøre det der, ellers er det tre linjer i et forældrebrev. I bedste fald kan det gøre, at forældrene bliver en lille smule begejstret over det, der deres børn skal medvirke til. Det kan også være et par fotos. Men det skal være i begrænset. Det skal være behersket. Det skal ikke være hele tiden”.

3: Undgå impulssvar på Aula

”Man skal vente med at svare på beskeder. Man skal tænke sig om og give sig tid. Hvis man er i tvivl, skal man altid sparre med en kollega. Det skal være en erfaren lærer og gerne klasselæreren. Undgå impulssvar. Det handler om, at man ikke får overkommunikeret. Man skal drosle antallet af beskeder i Aula ned. Man kan nemt komme til at konfliktoptrappe, hvis man svarer for hurtigt eller uden omtanke”.

4: Vis eleverne, at du er høvding

”Vis eleverne fra starten af, at du er høvding i klassen. Vis eleverne, at du tager ansvaret for stemningen i klassen på en venlig måde, men forsøger at tage autoriteten og udstikke rammerne. Ellers er der pludselig 24 høvdinge, og så går det galt”.

”Hvis det kører skævt fra starten i en klasse, og det er klassen, der udstikker rammerne, så er det svært at rette på igen”.

5: Vær tydelig og struktureret i klassen

”Det kan man ikke sige for meget. Der skal være et tydeligt program, tydelige forventninger, tydelige instruktioner. Man skal være overdrevet tydelig. Mere end man forestiller sig. Man skal gøre det tydeligt, hvad man forventer af eleverne i de faglige opgaver, men i høj grad også hvilken adfærd man forventer i den her aktivitet. Eksempelvis hvad betyder det at være en god sidemakker i den her opgave”.

Her får du flere råd

Lærer Anders Peter Nielsen spurgte i sit netværk af erfarne lærere efter de bedste råd til nyuddannede lærere. Her finder du de ti råd, som han gerne selv ville have fået, da han var nyuddannet.

  • Gratis håndbog til nye lærere
  • Tine Brock er uddannet lærer og deler sin arbejdstid mellem at være pædagogisk konsulent og lærer på Holme Skole. Hun coacher nyuddannede lærere og har skabt det gratis online universer lærerliv.dk til nyuddannede lærere. Her finder du svar på de fleste spørgsmål om skolelivet. 

Hvornår kan man bede forældre om at forlade skolen om morgenen? Og hvad gør man, når man er nødt til fysisk at skille to elever ad? Tre nye lærere fortæller, hvad der har gjort dem mest usikre i den første tid som lærer.

  • Sådan passer du på nye lærere

Første skoledag for en lærer kan være lige så udfordrende som for eleverne, men skoleledelse og kolleger kan gøre meget for at gøre den første tid til en succes. Skoleledernes magasin Plenum har skrevet en guide til skolelederne, og Folkeskolen har skrevet denne guide til lærerne.