En aftale med perspektiver …
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En umulig opgave. Sådan lød det, da Anders Bondo blev KTO-formand. Der var uro i flere faggrupper, som meldte ud med ekstremt høje lønkrav. Politikerne på Christiansborg gjorde sig kloge på overenskomsternes indhold. På lærerområdet krævede KL det centralt aftalte lønforløb afviklet og arbejdstidsaftalen afskaffet til fordel for den totale ledelsesret.
I foreningen var der bred enighed om at give arbejdsgiverne kvalificeret modspil. Vores udgangspunkt var ikke alene mere i løn. Vi satte også vores fokus på krav, der skulle medvirke til at styrke lærernes muligheder for at give god undervisning og fremme rekrutteringen. Overordnet skulle overenskomsten bruges til at øge respekten for lærernes arbejde.
Denne strategi er lykkedes. Vi har fået flotte lønstigninger til alle og en forlængelse af lønforløbet. Det vil - sammen med andre tiltag - være med til at styrke lærerfagets status og gavne rekrutteringen. Der er sat fokus på nyansatte læreres vilkår. Og vi er nået til enighed med KL om, at lærernes professionelle ansvar er bærende for en ny arbejdstidsaftale, som danner grundlag for forhandlinger mellem kreds og kommune om en lokal aftale. Det er et skridt i den rigtige retning. Og det er glædeligt, at vi er nået dertil på baggrund af nogle meget konstruktive forhandlinger med KL. Det forpligter fremadrettet, at vi er enige om målet: professionsaftaler, der giver både lærere og ledere mindre bureaukrati og større frihed i arbejdet.
Danmarks Lærerforening og vores formand kom til at spille en afgørende rolle ved Overenskomst 08. Det er der grund til at være tilfreds med. Det giver mere i løn. Det giver bedre rammer for vores arbejde. Og det styrker respekten for lærerarbejdet og for foreningen.
Stem ja til en aftale med perspektiver.