Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En lærer på slutløn (løntrin 42) vil komme op på cirka 3.500 kroner mere om måneden. En lærer med 12 års anciennitet (løntrin 37) vil få næsten 4.000 kroner, mens en lærer på begyndelsesløn (løntrin 28) vil få næsten 2.900 kroner.
Det er DLF, som har regnet på tallene fra delforliget for lærerne, lagt sammen med hvad man cirka kan regne med at få i generelle lønstigninger over de næste tre år (se faktaboksen).
Lærernes løn vil altså ikke kun stige med de to løntrin, der er aftalt i lærernes egen del af forhandlingerne:
»Det er jo kun LC-forhandlingerne (Lærernes Centralorganisation), hvor vi har lige over en tredjedel af det samlede overenskomstresultat at forhandle om«, siger Anders Bondo Christensen, og han tør godt love gode, generelle lønstigninger til lærerne allerede i 2008, hvis aftalen mellem KL og LC bliver en realitet.
»Langt de fleste lærere vil, når den her treårige periode er slut, have omkring 3.000 kroner ekstra. Det har vi aldrig prøvet før, så det er et godt resultat«, siger formanden for DLF's overenskomstudvalg Lotte Lange.
1,25 procent til lokal løn
Selv om DLF denne gang har fået afsat penge til lokale lønforhandlinger, mener Lotte Lange, at den samlede lønpakke er et skridt i retning af et mere centralt lønsystem. Der er afsat 1,25 procent af den samlede lønsum til lokale forhandlinger mellem kreds og kommune. Lokallønsmidlerne fra sidste overenskomst bliver nu til vedvarende centralt aftalte lønstigninger.
»Og det store gennembrud er, at vi får et tillæg efter 12 års ansættelse. Vi har aftalt tre kvalifikationslønhop centralt, så vi er tæt på at have et anciennitetslønsystem. Det, der kan afsættes til lokale lønforhandlinger fremover, bliver minimalt. KL har i mine øjne accepteret, at lønnen skal aftales centralt«, siger Lotte Lange og tilføjer, at hun er glad for, at der er sat retning på, hvad de lokalt afsatte midler skal bruges til.
»Vi har haft nogle arbejdstidsbestemte tillæg, altså tillæg for skæve arbejdstider, delt tjeneste og sådan noget. Med den måde, vi tænker arbejdstid på nu, kan den slags tillæg ikke gøres op, og der kan jeg se et perspektiv i at sætte penge af til at indgå aftaler, der kan erstatte de tillæg«, forklarer DLF's formand Anders Bondo og tilføjer, at han håber, man lokalt finder ud af at afsætte midler til rekruttering i form af for eksempel en højere begyndelsesløn.
»Derudover har vi helt konkret et problem nogle af de steder, hvor fire-fem kommuner er blevet lagt sammen, og lønnen skal harmoniseres fra forskellige niveauer«, siger han.
En samlet hovedstyrelse har sagt ja
Det er en samlet hovedstyrelse, der har sagt ja til LC-forliget, men ikke alle i hovedstyrelsen er lige begejstrede. Formand for Hvidovre Lærerforening Flemming Ernst er glad for det forlængede lønforløb, men »falder ikke i svime over lønforhøjelserne«. Han vendte i sidste uge let tøvende tommelfingeren opad over for forliget på lærernes område, men forbeholdt sig ret til at ændre mening, når han ser et samlet forlig.
»Det er ærgerligt, at vi har genindført de lokale lønmidler. Jeg kan godt se, at der er en retning på det, men jeg kan også se, at det ikke er alle kommuner, der falder ind under de muligheder, der er skitseret. Pengene er sikret via udmøntningsgarantien, men der er kommuner, hvor vi skal ud at forhandle om, hvordan vi kan få udmøntet lokale midler konkret. Og det giver erfaringsmæssigt turbulens«, siger Flemming Ernst.
Sådan er tallene beregnet
Tallene er beregnet ud fra lønnen i marts 2008, og de er udregnet ud fra rammen på 12,8 procent, som KL har spillet ud med, men som KTO ved redaktionens slutning ikke kunne acceptere. De skønnede lønstigninger fra reguleringsordningen er også regnet med. Tallene svarer til lærere, der arbejder i område 2 - eksempelvis Roskilde. Læreraftalen bliver kun til virkelighed, hvis der opnås et samlet KTO-forlig.
Lønstigninger til alle
Lærernes Centralorganisation og KL indgik mandag den 25. februar et forlig for lærerne. Forliget betyder, at alle får lønstigninger, der svarer til to løntrin. Desuden er parterne blevet enige om et fælles grundlag for en arbejdstidsaftale, som skal forhandles lokalt mellem kredse og kommuner.
Forliget bliver kun en realitet, hvis det lykkes at opnå et samlet kommunalt forlig.
Løn
- Ansatte på Ny Løn stiger to løntrin.
- De anciennitetslønnede får et tillæg på cirka 15.000 kroner om året svarende til mellem løntrin 42-44.
- Lønforløbet forlænges, så alle lærere foruden en lønstigning efter fire og otte års ansættelse også får et kvalifikationstillæg efter 12 år.
- 1,25 procent af den samlede lønsum er sat af til lokale lønforhandlinger for basisgrupperne. Pengene skal fortrinsvis bruges til tillæg i forbindelse med ny arbejdstidsaftale, harmonisering af lønaftaler i sammenlagte kommuner og bedre vilkår for nyuddannede.
- Kvalifikationstillæg til lærere, der bestrider en funktion som undervisningsvejleder.
Arbejdstid
- En ny central arbejdstidsaftale skal danne grundlag for lokale aftaler. Aftalen forpligter alle kommuner og kredse til at forsøge at indgå lokale arbejdstidsaftaler, som bygger på lærernes professionsansvar.
Nyuddannede
- Bedre vilkår for nyuddannede lærere, herunder nedsættelse af undervisningstimetallet, når der indgås lokale arbejdstidsaftaler
Skolelederne
- Ny overenskomst for ledere i folkeskolen.
ARTIKLERNE OM LØN OG ARBEJDSTID ER SKREVET, FØR DET STOD KLART, OM DER KOM ET SAMLET KOMMUNALT RESULTAT