Foto: Tobias Nicolai
Anbefalinger til din madkundskabsundervisning
Denne omgang anbefalinger kommer fra Christian Bunk Svane, der er lærer på Østermarkskolen i Vesthimmerlands Kommune og faglig rådgiver for det faglige netværk for madkundskab på folkeskolen.dk.
Film
Hollywood-brag med masser af inspiration
I filmen ”Kiss the G” går en gruppe aktivister, forskere, landmænd og
politikere sammen om at revolutionere landbruget i en bæredygtig retning. Kan
man se igennem Hollywood-dramatikken, der får det til at lyde som en dødsdom,
hvis man nogensinde har spist en ært med sprøjtegift, er der masser af
baggrundsviden at hente, som man med lidt didaktisk kreativitet kan bruge i sin
undervisning.
Filmen er fagligt solidt funderet og kommer bredt
omkring bæredygtigt landbrug – helt fra fotosyntese over vegetarisme til
økologi. Det er en Hollywood-dokumentar, og derfor skal man selvfølgelig tage
tingene med et gran salt. Men den indeholder mange gode pointer, der er lige
til at tage op, hvis man arbejder med bæredygtighed i sin undervisning –
særligt i udskolingen.
Filmen er tilgængelig på Netflix, som kræver
abonnement.
Idé
Madmæssig mangfoldighed som
helt nyt emne
Vi spiser
mere og mere mangfoldigt og skal i højere og højere grad tage højde for, at
andre spiser anderledes end os selv på grund af dyrevelfærd,
bæredygtighedshensyn, allergier, religion eller noget helt femte. Projektet
Madmæssig mangfoldighed er udkommet med en rapport, som jeg vil anbefale alle
madkundskabslærere at læse.
Også her er der tale om et materiale, der klæder dog
på med baggrundsviden, som du med didaktisk kreativitet kan udfolde i undervisningen. Og det er vel at mærke
om et område, som er under hastig udvikling, men som der ikke i forvejen findes
særlig meget undervisningsmateriale om.
Der sker en masse nyt inden for allerede velkendte
emner som madkemi, kostråd og så videre, men her er muligheden for at være på
forkant med et helt nyt emne, der kun kommer til at fylde mere og mere i både
vores hverdag og i undervisningen fremadrettet.
ucviden.dk/da/projects/madmæssig-mangfoldighed
Materiale
Drøft fagets tilstand
med din leder
Nedslidte
faglokaler, stigende råvarepriser og udsultede budgetter. Hvis faget
madkundskab var et hus, ville tilstandsrapporten have et par K3’ere. Madkulturen
udgiver om ikke en tilstandsrapport, så en årsrapport. Den viser det, der næppe
er en hemmelighed for mange; nemlig at faget mange steder er udfordret, fordi
resurserne ikke følger med det øgede fokus på faget.
Jeg er selv så heldig at have en
leder, der er medspiller, men sådan er det langtfra alle steder. Se, om ikke du
kan få listet rapporten ind på din leders bord, og brug den som udgangspunkt
for en drøftelse af, hvordan fagets tilstand er på din skole.
Vi er som danskere – sådan helt generelt – gode til
at brokke os og knap så gode til at banke på hos dem, der kan gøre noget ved
problemerne. Så hermed en opfordring: Læs rapporten, tænk over den – og opfordr
din leder til at gøre det samme. Også selv om du har været inde på kontoret en
gang eller to før.
madkulturen.dk/om-os/vedtaegter/