Anbefalinger: Her er gode råd til tysklærerne

Podcast om kejsertiden og Tysklands kolonihistorie, film om tyskerne som almindelige mennesker og gode råd til, hvordan man gør Tyskland relaterbar med musik og bundesliga. Få faglig rådgiver på folkeskolen.dk lærer på Brobyskolerne i Faaborg-Midtfyns Kommune Erika Wünches gode råd til tyskundervisningen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Podcast Tilbage til kejsertiden og Tysklands kolonihistorie

Man ved jo meget om både anden verdenskrig, muren og den kolde krig, og der bliver undervist meget i det. Jeg savner nogle gange noget, som går længere tilbage. Derfor synes jeg, at podcastserien "Kongerækken" fra Politiken kan give noget baggrund og perspektiv til lidt tidligere tysk historie. Den kan minde os om, at Tyskland også var til stede i Afrika og andre steder som kolonimagt, og hvad Tysklands ide var med det. Frem til 1871 var Tyskland et sammensurium af konkurrerende små og store stater i hjertet af Europa og blev derfor aldrig en stor kolonimagt på linje med andre lande, men kulturelt havde Tyskland stor indflydelse.

I podcasten taler de om alt fra den verdenskendte naturforsker Alexander von Humboldts rejser til Tysklands store etnografiske samlinger fra 1800-tallet. På den måde kommer podcasten bredt rundt. Det er en anbefaling til mine lærerkolleger, så de kan fortælle det videre til de mindre elever, men det kan også afspilles for elever i udskolingen.

Podcasten "Kongerækken", afsnittene om "Kejsertyskland og kolonierne"

Film Tyskerne vist som almindelige mennesker i nutiden

Der er et afsnit i tv-serien "Nul stjerner", hvor værterne Jan Elhøj og Morten Kirckhoff rejser rundt i Sydtyskland i en autocamper og oplever forskellige ting. De kører væk fra de traditionelle turistfælder og undersøger, om de steder med nul stjerner i virkeligheden viser sig som de største eventyr. De møder blandt andet Tysklands ukronede schlagerkonge, besøger verdens største grisemuseum og går på opdagelse i byen, hvor kukuret er opfundet.

Afsnittet viser meget godt, hvem tyskerne i nutiden er - de er jo også bare helt almindelige mennesker og ikke kun anden verdenskrig. Det her afsnit nuancerer indtrykket af tyskere. Det tror jeg, at der er mange tysklærere, som gør allerede, men vi kan godt blive endnu bedre til ikke kun at hive de samme ting frem.

Jeg synes, at det er min pligt som sproglærer at fremhæve de kulturelle ting, både det, som er underbelyst, og det, som er nyt. Afsnittet kan vises til udskolingen og kan streames gratis på DR.

dr.dk/tv - søg på "Nul stjerner" og vælg afsnittet "På camping i Sydtyskland"

Hjemmeside Gør Tyskland relaterbar med musik og Bundesliga

"Step into German" er et website, som er udviklet af Goethe-instituttet, hvor man kan finde alverdens materialer om alt fra moderne tysk musik til Bundesligafodbold, bæredygtighed og film. Især fodbolddelen kan fange drengene enormt meget. Så snart det er noget, de kan relatere til, så bliver det nemmere for dem både at forstå sproget og selv at sige noget.

Igen er det noget moderne kultur, som også vedkommer helt almindelige tyskere i nutiden, og det er en meget vigtig pointe at få med, synes jeg.

Musikfanen på sitet har jeg brugt meget for at lære eleverne den tyske musikscene bedre at kende. Der er tyske hitlister, tips til nye kunstnere og podcasts. Der er for eksempel også en quiz om de 40 mest banebrydende tyske opfindelser, som tæller både Adidas-sko, røntgenfotografiet og mayonnaise. Det er igen en måde at nuancere Tyskland og tyskere på, hvor eleverne kan relatere til deres egen hverdag.

goethe.de/prj/stg/en/