Facebook skal ind i skolen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne skal lære at tænke sig om, når de bruger sociale medier som Facebook. I det netop udkomne faghæfte 48 om it og mediekompetencer fra ministeriet er et af nedslagspunkterne, at elever skal lære om konsekvenserne af, hvad de skriver på nettet. Formand for Danmarks IT-vejlederforening Malthe von Sehested ser gerne, at der kommer mere fokus på de sociale medier på nettet i skolen.

Hvorfor skal Facebook være en del af skolen?

»Vi har haft diskussionen om mobiltelefoner, hvor mange siger, at de kan misbruges, og så forbyder vi dem. Vi skal ind og tage hånd om det og arbejde med det i stedet for at forbyde. Det samme gælder Facebook og andre sociale medier. Hvis der er nogle, der mobber, driller og slås nede i skolegården, så forbyder vi jo ikke eleverne at gå ned i skolegården. Så går vi ind og arbejder med at have en ordentlig omgangstone. Det er også sådan, man skal lære at begå sig på nettet. Og det skal skolen hjælpe med til.

Hvorfor er det skolens ansvar?

Det er ikke skolens ansvar alene. Hvis de bruger sociale medier i fritidstilbuddene, er det også dem, der må ind over. Og forældrene skal også på banen, i forhold til hvordan man bruger de her ting. Men det er klart, at vi skal trække dem ind i skolen og ikke overlade det til eleverne selv at lære at begå sig med de nye medier.

Hvor finder lærerne mere viden?

»Medieraadet.dk er et rigtig godt sted at gå hen. Og på hjemmesiden faghæfte48.dk samler IT-vejlederforeningen gode råd. Vi kan se, at det er noget, der betyder meget for mange. Derfor samler vi op på det«.

mls@dlf.org