Grafik: Peter Yde Jensen
Reformudspillet:
Sådan vil regeringen gøre en god skole bedre
Flere timer i matematik og dansk, engelsk fra 1. klasse og daglige aktivitetstimer, som ikke-læreruddannet personale kan stå for. Det er nogle af hovedpunkterne i regeringens udspil til en ny folkeskolereform, som blev offentliggjort 4. december.
Derudover
• De årlige timer til varetagelse af klasselæreropgavenfjernes
• Sløjd og håndarbejde lægges sammen til ét fag: Håndværk ogdesign
• Kravet om en samtale i forbindelse med fritagelse frakristendomskundskab fjernes
• Der skal være mere klare, objektive kriterier for, hvad detvil sige at være uddannelsesparat
• Kravet om, at det kun er lærere på skolen, der kan varetageskolebiblioteksfunktionen, bortfalder
• Kommunerne skal kunne oprette internationale linjer oggrundskoler
• Der skal være mere forskning i pædagogik ogundervisningsmetoder, og der skal etableres bedre adgang til videnpå området, så resultaterne også bliver brugt i praksis.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Eleverne skal have mere tid til at lære med en længere og mere sammenhængende skoledag. I det nye reformudspil »Gør en god skole bedre - et fagligt løft af folkeskolen« giver regeringen sit bud på, hvordan folkeskolen kan forbedres. Udspillet er opdelt i tre dele, som vi her opsummerer hovedelementerne fra.
»En sammenhængende og aktiv skoledag«
Eleverne skal have mere tid med læreren i en længere skoledag. Det betyder, at timetallet for alle klassetrin stiger, så elever i indskolingen får 30 ugentlige timer, mellemtrinnet får 35 timer, mens udskolingen får 37 ugentlige timer. I indskolingen og klasser med særlige behov vil regeringen dog give kommunerne mulighed for at nedsætte antallet af ugentlige timer, hvis antallet af timer med to voksne i klassen samtidig øges.
Der indføres en ny type timer - aktivitetstimer - som primært skal indeholde fagligt understøttende aktiviteter, udviklingsfremmende aktiviteter og motion og bevægelse. Sidstnævnte vil regeringen med reformen have som en fast del af alle elevers skoledag. Skolerne skal også tilbyde lektiehjælp i nogle af aktivitetstimerne. Regeringen lægger desuden op til, at ikke-læreruddannet personale, for eksempel pædagoger, kan varetage en del af aktivitetstimerne. Kommunerne skal også have mere frihed til at bruge pædagoger i undervisningen på 1.-3. klassetrin.
4.-9. klassetrin får hver uge en ekstra lektion i dansk og en ekstra lektion i matematik. Engelskundervisningen skal starte i 1. klasse, så dermed får både 1. og 2. klasse en ugentlig lektion i det. 3. og 6. klasse får en ekstra ugentlig lektion i de praktiske/musiske fag, som omfatter sløjd, håndarbejde, billedkunst, musik, hjemkundskab og idræt, mens 4. og 5. klasse skal have en ekstra ugentlig lektion i natur/teknik.
Derudover skal eleverne have valgfag allerede fra 7. klasse med to ugentlige lektioner - og valgfagene bliver samtidig gjort obligatoriske. Det skal desuden være muligt for kommunerne at godkende flere og anderledes valgfag, der ikke findes Fælles Mål for, og som ikke nødvendigvis er praktiske eller kunstneriske fag.
Afgangsprøverne skal skifte navn til 9.-klasse-prøver og gøres mere virkelighedsnære og moderne. It, gruppeprøver og tværfaglige, projekt- og produktorienterede prøver skal fylde mere, og der skal arbejdes på at få færre og bedre prøver med mindre censur.
»Styrket efteruddannelse og anvendelse af viden om god undervisning«
Regeringens mål er, at der i 2020 skal være fuld kompetencedækning, så alle lærere har undervisningskompetence (tidligere linjefag) i de fag, de underviser i. Til det vil regeringen afsætte i alt én milliard kroner fra 2014-2020. Derudover vil den afsætte 60 millioner kroner til efteruddannelse af ledere.
For at fastholde de dygtige lærere i folkeskolen vil regeringen invitere KL og Danmarks Lærerforening til et samarbejde om, hvordan folkeskolen kan blive til en moderne arbejdsplads. Der skal være gode udviklingsmuligheder og forbedrede karriereveje, så de dygtige læreres kompetencer bliver brugt mere og bedre end i dag.
Regeringen vil desuden oprette et nationalt korps af cirka 40 læringskonsulenter bestående af blandt andre dygtige lærere og skoleledere. Korpset skal tilbyde de enkelte kommuner og folkeskoler individuel rådgivning og sprede gode metoder, værktøjer og viden.
»Klare mål for folkeskolens udvikling og mere lokal frihed«
I udspillet foreslår regeringen tre nationale mål:
1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan.
2. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater.
3. Tilliden til og trivslen i folkeskolen skal styrkes blandt andet gennem respekt for professionel viden og praksis.
Målene skal tilføje retning og ambition for folkeskolens udvikling, og der er udarbejdet delmål, så der hvert år kan følges op på, om målene er nået i tilstrækkelig grad.
Derudover lægger regeringen vægt på, at der er behov for en afbureaukratisering. I udspillet er der derfor adskillige forslag til forenklinger både på skoler og i kommunerne. Kvalitetsrapporten skal forenkles og opdateres, eventuelt som et it-baseret værktøj. Det statslige kvalitetstilsyn skal ændres, og elevplanerne skal forenkles - for eksempel ved kun at udarbejde elevplaner i dansk, matematik, engelsk og eventuelle andre kernefag, mens de øvrige fag droppes til fordel for en helhedsvurdering af eleven.
Regeringen foreslår også en forenkling af Fælles Mål, først i dansk og matematik og siden i de øvrige fag, så de bliver mere overskuelige og nemmere at anvende i undervisningen. Regeringen ønsker desuden, at kommunerne skal have bedre mulighed for at danne fælles ledelse mellem flere mindre folkeskoler eller mindre folkeskoler og dagtilbud og mere fleksible regler for sammensætningen af skolebestyrelser. Endvidere vil regeringen ophæve pligten til at oprette et pædagogisk råd, så det fremover bliver frivilligt for kommunerne.
Læs hele reformudspillet på www.uvm.dk/bedreskole