Skoledagens længde

Hvor lang skal skoledagen være?

Er færre timer lig med mindre læring, og kan skoledagen blive for kort? Forskningen og eksperterne peger på, at det i højere grad er indholdet end længden af skoledagen, der gør forskellen.

Fri før frokost eller skoledage til langt ud på eftermiddagen, hvad giver mest læring, og hvad trives eleverne bedst med?

Spørger man Andreas Rasch-Christensen, forskningschef ved Via University College, er diskussionen om skoledagens længde meget relevant, men den giver isoleret ikke meget mening, hvis man ikke ser på, hvad der puttes i den.

”Skoledagens længde skal passe til de resurser, der er til rådighed på den pågældende skole. Hvis der er for mange timer, i forhold til hvad skolen kan investere i forberedelse og efterbehandling, går det ud over kvaliteten. Derfor giver det ikke mening at gøre skoledagen længere end nødvendigt – det udvander bare lærernes resurser”, siger han.

Men skoledagen kan også blive så kort, at den presser fag ud, som forskningschefen mener er lige så vigtige som dansk og matematik, for eksempel de praktisk-musiske. Det vil svække både læring og dannelse, siger han og tilføjer, at selv en dag på to timer kan udfordre nogle rigtig meget, hvis indholdet ikke er godt.

Gør flere timer eleverne dygtigere?

Med skolereformen i 2013 blev skoledagen markant længere, så meget, at de ældste elever næsten kom op på en skoleuge, der var lige så lang som deres forældres 37-timers arbejdsuge. Målet var at give folkeskolen et fagligt løft. Men de ekstra timer skulle vise sig ikke at være ensbetydende med højere karakterer.

”Skolereformen byggede på antagelsen om, at flere timer giver mere læring. Dette gælder dog kun, hvis undervisningen er af høj kvalitet, og resurserne er tilstrækkelige. Evalueringen af reformen viste, at flere timer ikke førte til bedre læring eller testresultater, især i pressede skoler”, siger Andreas Rasch-Christensen.

Ser man på elevernes karakterer i afgangsprøverne i dansk og matematik i årene 2012 til 2018, ligger de nemlig stabilt gennem hele perioden på trods af de mange ekstra timer. Ifølge en rapport fra 2016 fra Børne- og Undervisningsministeriet syntes 82 procent af eleverne, at deres skoledag var for lang.

Flere studier på området viser dog, at antallet af undervisningstimer i grundskolen faktisk har betydning for elevernes faglige færdigheder. Blandt andet fandt tre danske forskere i 2015, at fire ekstra dansktimer om ugen i 16 uger gav en forbedring på 15 procent i resultatet af læsetesten i de nationale test. Samme undersøgelse viste dog også, at flere timer kan føre til dårligere trivsel blandt drengene.

”Der er flere undersøgelser, der viser, at flere timer kan give fagligt udbytte målt på testresultater, hvis bare timerne er velforberedte og godt gennemførte”, fortæller Andreas Rasch-Christensen og fortsætter:

”De forholder sig ikke så meget til, hvordan flere timer påvirker for eksempel elevernes motivation, dannelse eller trivsel. Jo længere skoledagen bliver, jo større er risikoen for, at eleverne mister motivationen. De sidste timer kan være svære at gøre interessante, fordi både lærere og elever er mere trætte og pressede”.

Hvordan påvirker længden eleverne?

I 2016 udgav Hans Henrik Sievertsen, professor ved Vive Børn og Uddannelse, et studie, der ser på sammenhængen mellem danske elevers resultater i de nationale test, og hvornår på dagen de tog dem.

Studiet viste, at jo senere på dagen eleverne tog testen, jo dårligere klarede de sig.

”Selv om forskellen ikke var enorm, og man ikke rykkede sig fra bund til top ved at tage testen tidligere, var mønsteret stadigvæk tydeligt”, fortæller Hans Henrik Sievertsen.

”Studiet passer med anden forskning på området, der viser, at vi bliver trætte ikke kun fysisk, men også mentalt, når vi koncentrerer os i lang tid. Det, vi i forskningsverdenen kalder ’cognitive fatigue’”, siger professoren.

Spørger man lærerne, får man samme svar. I 2021 gennemførte fagbladet Folkeskolen en rundspørge blandt 971 lærere, hvor 65 procent fandt de sidste timer vanskelige.

En lærer skriver blandt andet: ”Er man så ’uheldig’, at ens timer i et fag alle ligger over middag, går det direkte ud over fagligheden”. En anden skriver: ”Mine elever er mere trætte og uoplagte, så når de 45 minutters engelsk, jeg har til rådighed i 2. klasse, ligger i sidste lektion onsdag eftermiddag, så finder der ikke megen reel læring sted. Og sådan er det generelt uanset fag og dag”.

Hans Henrik Sievertsens studie viste dog, at hvis eleverne tog de nationale test lige efter en pause på 20-30 minutter, blev testresultaterne bedre. Derudover viste det sig, at de elever, der præsterede dårligst, også var dem, der led mest af træthed og derfor havde størst udbytte af pauser.

”Nogle elever, især dem med diagnoser eller sociale udfordringer, har svært ved lange skoledage, især hvis de kræver konstant koncentration”, stemmer Andreas Rasch-Christensen i og uddyber:

”Ensidig undervisning, som for eksempel skærmbaserede opgaver, udfordrer alle, men rammer særligt dem, der har brug for at bruge andre sider af sig selv end de akademiske”.

Skal eleverne møde senere?

På flere folkeskoler har man allerede forsøgt sig med at lade udskolingseleverne møde en time senere end deres yngre skolekammerater. Et tiltag, som giver god mening, hvis man ser på et amerikansk studie fra 2017.

Her fandt forskerne, at en senere skolestart gav bedre testresultater for de ældre elever. Effekten så ud til at falde sammen med starten på puberteten, hvor døgnrytmen forskyder sig, så det bliver sværere at falde tidligt i søvn og stå op om morgenen. Samme effekt kunne ikke findes hos de yngre elever.

Selvom forskningen viser, at unges testresultater har gavn af en ekstra times søvn om morgenen, mener Andreas Rasch-Christensen, at fælles mødetid for alle elever har andre formål.

”Skoledagen skal ikke kun understøtte faglig læring, men også forberede eleverne på livet efter skolen. Selvom det kan være hårdt at stå tidligt op, er fælles mødetid et vilkår på mange arbejdspladser”, siger han.

Kan skoledagen blive for kort?

I mange år har den største anke i debatten gået på, at skoledagen er for lang.

Fra næste skoleår lader det dog til, at en del af landets skoler benytter de seneste ændringer i lovgivningen til at skrue ned for undervisningstiden, og det har fået flere til at stille sig i det modsatte ringhjørne. Især bliver der skåret i timerne i de små klasser, viser en stikprøve, som Folkeskolen har foretaget blandt mere end 200 skoleledere, og flere steder kommer dagen helt ned på fire lektioner i børnehaveklassen.

Hvor lang var skolen for 200 år siden?

Historisk har der været stor forskel på, hvor meget børn gik i skole.

Mængden af timer har i høj grad været afhængigt af, hvad samfundet havde brug for af kompetencer, fortæller Christian Larsen, der er seniorforsker, ph.d. og arkivar på Rigsarkivet.

I 1814 blev skolen et statsligt ansvar med undervisningspligt for alle børn fra syvårsalderen til konfirmationsalderen.

Ifølge skolelovene var et skoleår for børn i landsbyskolens nederste klasser (7-11 år) 345 timer, mens de ældste klasser (11-14 år) kun skulle gå i skole 255 timer om året. Ugerne var fordelt med enten tre hele eller seks halve skoledage, så børnene også havde tid til at hjælpe til derhjemme.

”Men arbejdet spillede en langt større rolle i skoler for fattige børn end i skoler for velhavende børn, for børnenes arbejde på gården var med til at sikre mad på bordet, og det påvirkede skolegangen”, siger han og forklarer, at for de fleste børn var den boglige lærdom indskrænket til de grundlæggende fag: kristendom, skrivning, regning, lidt historie og geografi. Børnene fra det bedre borgerskab havde derimod brug for bredere undervisning.

Sådan har skoledagen ændret sig gennem tiden

Man kan ikke på en retfærdig måde sammenligne længden af den enkelte skoledag gennem tiden. For over folkeskolens 200 år er antallet af skoleår løbende blevet udvidet, antallet af skoledage på et år har varieret, og skoleugen har ikke altid været fem dage.

Trods den vanskelige opgave gjorde tidligere lærer og skoledirektør Signe Holm-Larsen et forsøg på at beskrive udviklingen i forbindelse med indførelsen af folkeskolereformen i 2014. Det er med hjælp fra hendes undersøgelse, at Folkeskolen har tegnet udviklingen op.

  • Skolens første næsten 100 år

    Folkeskolen blev oprettet i 1814, men gik indtil 1899 under navnet Almueskolen og fik senere navnet Borger- og Almueskolen. I 1800-tallet er der meget store geografiske forskelle på længden af elevernes skoledage, ligesom antallet af skoledage også ofte varierer alt efter årstiden, så børnene kan bruges som arbejdskraft. Børnene har meget fravær, fordi forældrene holder deres børn hjemme, så de kan hjælpe med arbejdet.

    Overordnet er Skoledanmark delt op i en landsbyordnet og købstadsordnet skole, hvor eleverne i byerne har markant flere skoletimer end dem på landet. På landet kan en typisk skoleuge ligge på to til tre dage i et skoleår bestående af 17 og 23 uger – for de største elever byder sommerhalvåret kun på 24 skoledage. Omvendt lyder en anbefaling til en ny slags realskole i 1837 på et skoleår med lige så mange timer som folkeskolereformen, der kommer flere hundrede år senere.

  • H.V. Sthyr (Højre)

    Med 1899-loven begynder folke­skolen lovgivningsmæssigt at minde mere om, hvad vi kender fra i dag. Nu skal et skoleår være på mindst 41 uger, og der bliver indført et ugentligt minimumstimetal for 6. og 7. klasse for skolens boglige fag: på landet 18 timer og i byerne 24 timer. Derudover kommer gymnastik, sløjd, kvindelig håndgerning og husgerning og på byskolerne også tegning.

  • Jørgen Jørgensen (R)

    960-1.200 timer per år i 7. klasse

    I 1937 bliver skellet mellem land- og byskolerne mildnet, men ikke slettet. Samtidig bliver der som noget nyt indført et årsminimumstal på 1.200 klokketimer på 7. klassetrin i byerne og 960 på landet.

  • Jørgen Jørgensen (R)

    1.100 timer per år i 7. klasse

    Først i 1958 bliver skellet mellem land og by ophævet. I 1962 oprettes de første børnehaveklasser på forsøgsbasis, og fra 1980 er det obligatorisk for kommunerne at oprette børnehaveklasser. Efter 7. skoleår kan eleverne nu fortsætte enten i 8.-9. klasse med en afsluttende prøve eller i realafdelingen med mulighed for realeksamen efter 3. real.

  • Ritt Bjerregaard (S)

    900 timer per år i 7. klasse

    I 1970’erne er der et fald i antallet af timer for eleverne. Det sker, i takt med at den almindelige arbejdsuge bliver kortere for de voksne. Fra 1972 går eleverne ikke længere i skole om lørdagen. Til gengæld bliver undervisningspligten udvidet fra syv til ni år. Lektionerne bliver desuden forkortet med fem minutter fra 50 til 45 minutter. På 7. klassetrin alene betød det en 2,5 timer kortere skoleuge.

  • Ole Vig Jensen (R)

    900 timer per år i 7. klasse

    1993-loven markerer indførelsen af den såkaldte enhedsskole, hvor eleverne ikke længere inddeles efter niveau. Der bliver åbnet for, at skoler med få elever kan nøjes med færre lektioner.

  • Bertel Haarder (V)

    930 timer per år i 7. klasse

    Langt de fleste børn starter allerede i børnehaveklasse, men først fra 2009 bliver børnehaveklassen obligatorisk for eleverne.

  • Christine Antorini (S)

    1.200 timer per år i 7. klasse

    Det største nybrud for skoledagens længde, siden dagene blev gjort kortere i 1970’erne, sker med folkeskolereformen. Det skyldes især, at politikerne som noget helt nyt introducerer en ny slags timer, de kalder for understøttende undervisning. Som noget nyt får eleverne i 7. klasse og op et skoleskema, der indeholder næsten lige så mange timer som en voksen arbejdsuge, da skemaerne består af 35 timer. I alt giver det 1.200 timer om året – samme antal, som blev foreslået til en ny slags realskole tilbage i 1837.

    Eleverne i børnehaveklassen til og med 3. klasse får en uge på 30 timer, der som udgangspunkt hedder 8-14 alle ugens fem dage.

  • Mattias Tesfaye (S)

    990 timer per år i 7. klasse

    De lange dage møder straks kritik, og løbende bliver politikerne enige om at åbne for, at dagene igen kan forkortes. Senest gør en ny politisk aftale det til en permanent mulighed at fjerne al understøttende undervisning fra skemaerne. Det giver især mulighed for at korte markant i børnehaveklasseelevernes dage. Sammenlignet med reformens lange dage kan ugen nu reduceres med hele ti timer.