Hvis man virkelig ønsker, at folkeskolerne skal kunne lykkes med de mange gode intentioner, der er i reformen, så er det afgørende, at der er midler nok, siger SF's Jacob Mark.
Foto: Steen Brogaard
Samråd i eftermiddag: Kommuner skal spare op til 7 procent på skolerne
Stevns Kommune kommer til at mangle 7,3 procent af pengene til at drive folkeskole for, når kommunens ekstra statstilskud til implementering af folkeskolereformen falder bort. SF har kaldt undervisningsministeren i samråd i dag.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De ekstra midler til folkeskolereformen forsvinder
"Venstre har været med til at lave folkeskolereformen, og hvis man virkelig ønsker, at folkeskolerne skal kunne lykkes med de mange gode intentioner, der er i reformen, så er det simpelthen afgørende, at der er midler nok. Men når man sparer op mod syv procent på folkeskolen, så er det ganske enkelt umuligt at lave den samme kvalitet i undervisningen. Derfor vil jeg forsøge at få ministeren til at svare på, om hun mener, at der er en grænse for, hvor meget skolerne kan spare", siger SF's undervisningsordfører Jacob Mark før dagens samråd.
Ved indførelsen af folkeskolereformen blev der afsat en pulje på 600 millioner kroner om året, som er blevet fordelt mellem de kommuner, hvor reformudgifterne slog hårdest. Det gælder kommuner, hvor forældrebetalingen i sfo'en inden reformen var så høj, at der ikke var meget at spare for kommunen ved kortere sfo-tid. Og kommuner, hvor lærerne allerede inden reformen underviste en meget stor del af deres arbejdstid, så der ikke var meget at hente dér - samt tyndt befolkede kommuner, hvor skolerne er små og mindre økonomieffektive. Men i 2017 er der kun afsat 300 millioner, hvorefter puljen helt forsvinder. Og regeringen har ikke planlagt at forlænge den i sit oplæg til den finanslov, der lige nu forhandles i døgndrift. Det er baggrunden for det åbne samråd, som er planlagt til at starte kl. 14 i dag.
Reform-tilskud er gået til implementering og drift
"De her besparelser rammer først og fremmest eleverne. Eleverne vil få færre ture ud af skolen. Eleverne vil få lærere, der har dårligere tid til at forberede undervisningen. Og eleverne vil opleve at pædagogerne og lærerne ikke har tid til at snakke sammen. Det bliver ganske enkelt en ringere skoledag får eleverne, hvis de her besparelser bliver gennemført", siger Jacob Mark og peger på, at Stevns Kommune på Sydsjælland er den kommune, som rammes allerhårdest med 4.594 kr. mindre pr. elev, svarende til 7,3 %.
Samrådet transmitteres nedenfor:
Endnu en runde: Har vi et udsultet eller et stærkt dansk skolevæsen?