En gennemsnitsborgmester: Mit lærerjob har lært mig meget

Den typiske borgmester er en mand, læreruddannet og socialdemokrat. Lige nu har 17 kommuner en borgmester med den profil. Det gælder blandt andet Faaborg-Midtfyn, hvor lærerborgmesteren på samtlige punkter er den typiske danske borgmester.

Offentliggjort

Danmarks 98 borgmestre:


• Halvdelen, 49 borgmestre, er fra Socialdemokraterne

• 81 er mænd, 17 er kvinder

• Mange er mellem 60 og 70 år, 
det gælder i alt 40borgmestre

• 27 borgmestre er lærere.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hans Jørgensen var lærer i 35 år, inden han blev valgt til borgmester for Socialdemokraterne i Faaborg-Midtfyn Kommune. Han er med sin alder på 65 år også midaldrende som hovedparten af andre borgmestre i Danmark. På alle de parametre er han statistikkens svar på en dansk borgmester.

Hans Jørgensen tror, at baggrunden som folkeskolelærer giver ham en række fordele i sit daglige arbejde som borgmester.

»Som borgmester lægger jeg vægt på, at jeg lytter til borgerne og forstår, hvad der sker i lokalområdet. På det punkt trækker jeg på min lærerbaggrund. Det kan for eksempel være, når jeg skal sætte mig ind i forskellige borgeres livssituation, eller når jeg beskæftiger mig med skoleområdet«, siger Hans Jørgensen.

Personlig styrke

Hans Jørgensen var politisk interesseret, før han overhovedet vidste, at han skulle være folkeskolelærer. Opvæksten i en arbejderfamilie vakte hans interesse for konflikterne mellem menneske og samfund, og i 1983 kom han for første gang i kommunalbestyrelsen. Politik var fritidsinteressen ved siden af lærerjobbet, indtil han i 2010 blev borgmester på fuld tid.

»I lærerjobbet har jeg mødt mange mennesker med vidt forskellige problemer og vilkår. Det giver nogle personlige styrker i forhold til at håndtere konflikter og samtidig bevare overblik og neutralitet«, fortæller Hans Jørgensen.