DLF-kongres '24

En delegeret har stillet et forslag til DLF's kongres, som skal gøre det nemmere for delegerede at få et punkt med på kongressens dagsorden.

Lærerforeningen skal have ny lønstrategi

Når Danmarks Lærerforening den 29. og 30. oktober holder kongres og fejrer foreningens 150-års jubilæum, er det med besøg af blandt andre statsminister Mette Frederiksen. På dagsordenen er også planen om en ny lønstrategi og vigtigheden af uddannede lærere i folkeskolen.

Offentliggjort Sidst opdateret

I 150 år har Danmarks Lærerforening (DLF) været professionsfællesskab for en lærerstand, der har taget ansvar for at udvikle folkeskolen som samfundsbærende institution. Når Lærerforeningen tirsdag den 29. og onsdag den 30. oktober holder sin årlige kongres, bliver jubilæet anledning til at minde omverdenen, ikke mindst politikerne, om værdien af en stærk og respekteret lærerprofession.

Lærerforeningens hovedstyrelse har kun sat to punkter på dagsordenen på årets kongres, og det ene er simpelthen en drøftelse af, hvordan foreningen kan få politikere og andre beslutningstagere til at se, hvor vigtigt det er med uddannede lærere i folkeskolen.

Når kongressen er færdig med dagsordenpunkterne onsdag eftermiddag, fejrer Lærerforeningen så sit 150-års jubilæum, og en af de særligt indbudte gæster, som ovenikøbet har sagt ja til at gå på talerstolen, er statsminister Mette Frederiksen (S). Hun har tidligere talt for større respekt for læreren som den, der ved noget og kan noget.

Det andet punkt, hovedstyrelsen har afsat tid til på kongressen, er en ny lønstrategi for Lærerforeningen. I dag består lønstrategien af forskellige vedtagelser fra tidligere kongresser og beslutninger i hovedstyrelsen. 

Nu vil man have kongressen til at vedtage, at foreningen i stedet skriver én samlet lønstrategi for, hvordan man opnår de lønpolitiske mål, som kongressen har vedtaget i foreningens principprogram. Lønstrategien kan så justeres, både efter hvad der sker i samfundet og efter ændringer i Lærerforeningens behov.

Nemmere adgang til indflydelse

Der kommer dog også et tredje punkt på kongressen, før de delegerede kan begynde jubilæumsfesten: To af kongressens deltagere har stillet forslag til vedtægtsændringer.

Henning Brusgaard, Egedal Lærerkreds, vil gøre det nemmere for delegerede at få et punkt på kongressens dagsorden. I dag skal 50 delegerede stå bag et dagsordenpunkt, og forslaget skal anmeldes seks uger før kongressen. Henning Brusgaard foreslår i stedet 15 delegerede og en frist på fire uger før kongressen. Hans forslag udspringer af, at han i år gerne ville have haft, at kongressen skulle diskutere arbejdstidsaftalen A20.

Det andet ønske om en vedtægtsændring kommer fra René Steenberg Olsen, Haderslev Lærerkreds. Han vil gerne sikre, at ikkelæreruddannede, der arbejder som lærere i folkeskolen, og løstansatte, der arbejder som vikarer i et år eller to efter studentereksamen, melder sig ind i Danmarks Lærerforening. Det vil han gøre ved at give dem mulighed for at melde sig ind som såkaldte ”særlige medlemmer ”, der betaler lavere kontingent.