Forskning

Nyt forskningsprojekt skal udvikle grammatikundervisning

Forskerne ved meget lidt om, hvordan der bliver undervist i grammatik i danske skoler. Der skal der laves om på projektet Gramma3, som skal følge seks 8. klasser i dansk, engelsk og tysk og give bud på, hvordan man udvikler grammatikundervisningen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisning, der alene fokuserer på sprogets regler, kan gøre eleverne dårligere til at skrive. Så meget ved forskerne. Men præcis hvordan der undervises i grammatik i skolen, og hvad der virker og ikke virker, er der brug for mere viden om. 

Gennem de næste to år vil professionshøjskolerne UCC og VIA i samarbejde med Nationalt Videncenter for Læsning undersøge, hvordan grammatikundervisningen i dansk, engelsk og tysk kan udvikles, så eleverne bliver dygtigere til at skrive og læse og lære sprog.

Mette Vedsgaard Christensen fra Via, der leder projektet i Jylland fortæller, at mange elever har svært ved grammatik og har svært ved at se, hvad de skal bruge den til, ud over at sætte kommaer og gå til prøve i 9. klasse.

"Det er en skam, da viden om grammatik hjælper elever til at forstå, hvordan sprog og tekster skaber mening, ikke bare viden om, hvornår noget er korrekt eller forkert. Men undervisningen i grammatik - i hvert fald i danskfaget - har vist sig meget forandringsresistent. Grammatikbøger ligner jo til forveksling de fremstillinger, vi kender helt tilbage fra antikken. Derfor glæder vi os til dette projekt, som skal undersøge og udvikle et vigtigt fagligt område", siger hun.

Projektet skal følge seks 8. klasser på seks skoler, tre i Østdanmark og tre i Vestdanmark. Det vil blandt andet se på forskelle og ligheder i måden at undervise i grammatik i sprogfagene. 

"På den måde kan dette projekt give rigtig værdifuld viden om dette kernefaglige område i dansk, engelsk og tysk, viden, der kan bidrage til at styrke for eksempel teamsamarbejde mellem lærere om, hvordan man kan undervise i sprog og tekster", fortæller leder af projektet på Sjælland Kristine Kabel fra UCC.

Projektet afsluttes 14. december 2019.