Anmeldelse
Veje til et nyt sprog
Veje til et nyt sprog
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærer eleverne mest sprog ved klasseundervisning, par- eller gruppearbejde? Hvad giver man respons på i deres skriftlige tekster? Skal man blive ved med at rette sproglige fejl? Skal grammatikken præsenteres i en bestemt rækkefølge?
Fakta:
Titel: Veje til et nyt sprog
Forfatter: Malene Bjerre, Uffe Ladegaard
Pris: 145 kroner
Sider: 120 sider
Type: Bog
Forlag: Dansklærerforeningen
For som sproglærer at kunne tage stilling til den slags spørgsmål må man vide, hvordan man lærer sprog. Og vide, at synet på sprogtilegnelse er afgørende for, hvordan ens sprogundervisning (bør) gribes an - og det gælder både for undervisningen i fremmedsprog og i dansk som andetsprog.
I bogen "Veje til et nyt sprog - Teorier om sprogtilegnelse" præsenterer forfatterne på en letlæst og overskuelig måde områdets vigtigste teorier og begreber. Med fornuftige afsnit, et rart layout og nogle præcise resumeer beskrives den historiske udvikling fra 1960'ernes behavioristiske og mentalistiske sprogsyn til den i dag dominerende intersprogsteori. Forskningen inden for den lingvistiske, den kognitive og den sociale tilgang ridses op, og det hele samles i et (for) kort, men inspirerende "Hvad kan man så bruge det til"-afsnit.
For fremmedsprogslærere og for undervisere med tosprogede elever kan bogen hurtigt og præcist give eller genopfriske en teoretisk indsigt i feltet omkring sprogtilegnelse som et væsentligt fagteoretisk fundament for diskussioner både i og om undervisningen. Og for seminariestuderende med fremmedsprog eller dansk som andetsprog på linje er den et must.