Grønland

CFU KP i København har sammen med Det Grønlandske Hus og Great Greenland udviklet fem grønlandskasser om sæler. Kasserne bliver tilgængelige for udlån i Region Hovedstaden i løbet af april og senere også i resten af landet.

Her er nogle af CFU’ernes bedste materialer om Grønland

Grønland er i vælten, og det kan afføde en del spørgsmål fra landets skoleelever. Folkeskolen har derfor fået landets Centre for Undervisningsmidler (CFU) til at udpege nogle af de bedste læremidler om rigsfællesskabet og verdens største ø.

Offentliggjort Sidst opdateret

Der er ikke noget at sige til, hvis mange lærere for tiden bliver mødt af nysgerrige spørgsmål om Grønland fra deres elever. 

For siden Donald Trump den 23. december skrev på sit eget sociale medie Truth Social, at ”ejerskab og kontrol med Grønland er en absolut nødvendighed” for USA, er der næppe gået en dag, uden Grønland har fyldt i både danske og internationale medier.

Hvorfor vil Trump købe Grønland? Hvordan er det nu lige Danmark og Grønlands forbindelse er? Er Grønland en del af Danmark eller sit eget? Hvor mange mennesker bor der egentlig i Grønland?

Spørgsmålene kan være mange. Heldigvis ligger CFU’erne inde med en masse svar i de undervisningsmaterialer, som landets lærere kan bruge til at stille elevernes nysgerrighed.

Folkeskolen har derfor spurgt landets CFU-afdelinger om tips til gode materialer om Grønland og bringer her nogle af anbefalingerne:

Min klasse i Grønland er en dansk tv-serie i afsnit af otte minutter, som gennem et år følger 5.a på Mathias Storch Skolen i Grønlands tredjestørste by Ilulissat. Serien følger klassens elevers hverdag. En dreng skal deltage i sin første hundeslædekonkurrence, en pige er helt ny i klassen, og en anden dreng ønsker sig fodboldsstøvler i fødselsdagsgave. Får han dem mon? Serien er for elever i 1.-6. klasse.

Grønland (fra serien De små fagbøger) er en kortfattet læsebearbejdet tekst om Grønlands geografi, befolkning, dyreliv, børns leg og skolegang. Bogen kommer ind på blandt andet Hans Egede, sælfangst, fiskeri, dyreliv, bopladser, byer, fester, årets gang, hundeslæder, skolegang og turister. Bogen er for elever i 2.-5. klasse.

Tema om Grønland. Her er samlet en række film og bøger, både fysiske og digitale. Blandt andet kan eleverne møde pigen Pipaluk, der ikke kan finde sin storesøster Ivalu. Kortfilmen, der bare hedder ”Ivalu”, var nomineret i kategorien bedste kortfilm ved Oscar-uddelingen i 2023. Under teamet finder man også den actionfyldte grafiske roman NORD – Pigen i dybet, som handler om pigen Nord, der sammen med drengen Pilu hvirvles ind i et drama, hvor hele naturen er på spil. En amerikansk byggematador vil udvide sit hotelimperium fra USA til Grønland og er klar til at rydde alle hindringer af vejen. Temaet er samlet til elever fra 4.-10. klasse.

Rigsfællesskabet er en fysisk bog, som skal bookes som klassesæt. Bogen stiller blandt andet spørgsmålet: Hvorfor har landområder, der fysisk ligger så langt fra hinanden, overhovedet noget med hinanden at gøre? Eleverne får svar på, hvordan rigsfællesskabet opstod, og hvordan det fungerer i dag. Bogen tager udgangspunkt i børn fra Grønland og Færøerne i dag og følger herefter kronologisk forskellige nedslag i historien fra både Grønland, Færøerne og Island, der også var med i rigsfællesskabet indtil 1944. Fra vikinger over kolonialisme og selvstyre og til i dag. Bogen er fra 4.-10. klasse.

Riget i Nord er et undervisningsmateriale om historie, kultur og kunst på Færøerne og i Grønland og kan blandt bruges til at skabe variation i undervisningen med brætspil, dilemmaspil og en kildebank med historiske kilder. Portalen er udviklet til elever fra 6.-10. klasse.

Det nye Grønland er en dansk drama-dokumentar i fire dele om årene 1960-1979. Grønland skal være et moderne land og komme på omgangshøjde med Danmark. Tusindvis af danskere rejser derfor til Grønland for at opbygge samfundet. Mange grønlændere forlader deres gamle liv i bygderne og går fra at være fangere og jægere til at bo i en lejlighed inde i byen og et job i fiskeindustrien. Men problemerne lurer under overfladen, for kan man egentlig bygge en lille version af Danmark i det store land mod nord? Det nye Grønland er for elever i 7.-10. klasse.

Arktisk Kommando er en dansk dokumentar i fire dele. En ung rypejæger er blevet væk i det sydlige Grønland, hvorfor Arktisk Kommando sender et fly ud for at deltage i eftersøgningen. Dokumentaren følger også 57 aspiranter, som møder op i Frederikshavn, blandt andet med håbet om at blive en del af Sirius-patruljen. Dokumentarserien er for elever i 8.-10. klasse.

Kampen om USA er TV 2 News’ USA-magasin, der hver uge vil gøre danskerne klogere på amerikanerne og USA’s plads i verden. Udsendelse fra den 9. januar i år havde fokus på, at den amerikanske præsidentens søn, Donald Trump Jr., to dage forinden havde besøgt Grønland. Besøget skete i kølvandet på, at far Donald havde givet udtryk for, at USA har brug for at få kontrol med Grønland. Udsendelsen er for elever i 8.-10. klasse.

Kampen om Grønland er en dansk dokumentar fra 2020. Seerne møder fire unge grønlandske aktivister, der alle kæmper for at skabe et bedre Grønland. Men de er ikke helt enige om vejen derhen. Er flertal af grønlændere ønsker selvstændighed efter have været en del af Danmark i 300 år. Dokumentaren stiller spørgsmål som, hvorvidt der fortsat skal tales dansk på verdens største ø. Og hvem må egentlig kalde sig grønlænder? Dokumentaren er for elever i 8.-10. klasse.

Mit Grønland (Org. Une année polaire) er en fransk film om den 28-årige dansker Anders Hvidegaard, som tager til Grønland for at arbejde som skolelærer i den lille afsides bygd Tiniteqilaaq i Østgrønland. For at blive accepteret i de nye omgivelser må han lære bygdens mennesker og ikke mindst deres skikke og traditioner at kende. Filmen er en blanding af dokumentar og fiktion og for elever fra 8.-10. klasse.