Skolepolitik

Som noget nyt må der fra i år maksimalt gå 26 børn i samme børnehaveklasse.

Så lille forskel gør det nye klasseloft i børnehaveklassen

Fra i år må der som noget nyt maksimalt være 26 elever i hver børnehaveklasse. Mange kommuner har måttet  oprette ekstra klasser, men et udtræk viser, at klasseloftet kun har betydning for en brøkdel af det samlede antal børnehaveklasser.

Mindst 24 kommuner har ved årets skolestart været tvunget til at oprette flere børnehaveklasser end normalt, viste Folkeskolens rundspørge med svar fra 86 af landets 98 kommuner.

De ekstra klasser skyldes, at sænkelsen af klasseloftet i børnehaveklasserne fra 28 til 26 elever nu er trådt i kraft. Tilsammen opretter de 24 kommuner 45 ekstra børnehaveklasser.

De ekstra klasser vakte blandt andet glæde for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening Regitze Flannov. Til Folkeskolen fortalte hun, at lærerforeningen havde været i tvivl, om sænkelsen ville få nogen reel betydning.

Og sænkelsen af klasseloftet har da også kun har betydning for, hvad der må siges at være et fåtal af landets nye skoleelever. 

Danmarks Statistik har foretaget et særudtræk for Folkeskolen, som viser, at der var i alt 88 børnehaveklasser sidste skoleår med flere end 26 elever. Men da landets folkeskoler samlet oprettede 2.356 børnehaveklasser, var det kun 3,7 procent af klasserne, som havde været for store efter de nye regler – svarende til hver 27. af sidste års børnehaveklasser.

Ingen effekt i 2 ud af 3 kommuner

64 kommuner havde ikke en eneste børnehaveklasse med flere end 26 elever. 

Københavns Kommune havde flest børnehaveklasser med flere end 26. Det drejede sig om 13 ud af 196 børnehaveklasser. Odense Kommune havde næstflest med 9 børnehaveklasser med flere end 26 elever og Esbjerg Kommune havde tredje flest børnehaveklasser, som ikke ville holde sig inden for sænkelsen.

Det gennemsnitlige antal elever i landets børnehaveklasser var da også langt fra det nye loft med en klassekvotient på 20,8 elever.

Nye regler har været længe undervejs

Flere kommuner havde, allerede inden sænkelsen lokalt besluttet et klasseloft på 26 eller færre elever. 

Det gælder blandt andet for Brønderslev, Rødovre, Hjørring, Lyngby-Taarbæk, Albertslund og Glostrup Kommuner. I Glostrup er der eksempelvis et politisk vedtaget loft på 24, men der kan gives dispensation til 26 elever. 

I Frederiksberg Kommune er det som en del af budget 2024 besluttet at tilføre midler til skolerne svarende til, at der fra dette skoleår 2024/2025 højst må gå 24 elever i hver ny børnehaveklasse. 

Det sænkede klasseloft gælder fra næste skoleår også 1. klasse og fra sommeren 2026 udvides det til også at gælde 2. klasse.