Anbefalinger fra faglig rådgiver på folkeskolen.dk/billedkunst Sarah Urgaard.
Foto: Lars Just
Anbefalinger
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Materialer:
Hav altid sorte tuscher i penalhuset
Mit vigtigste redskab er sorte tuscher i alle tykkelser. Sorte tuscher er det, som vi altid løber tør for. Man kan næsten lave alting, hvis man har sorte tuscher. Man kan lave up-art - en form for 3-d-kunst, hvor man kan se, at det, man tegner, kommer ud af papiret. Sorte tuscher er et meget simpelt redskab, som man kan få stor effekt ud af. De skal bare med i penalhuset.
En sort tusch kan bruges til mange forskellige billedkunstværker. Når vi laver malerier, bruger vi dem for eksempel til at fremhæve. Og i fjernundervisningen er der mange ting, man kan sætte eleverne i gang med, hvis de har en sort tusch. Man kan bede dem om at lave collager og så fremhæve med sort tusch. Sort tusch kræver bare opmærksomhed og er et virkelig godt redskab. Vi køber vores hos CC Hobby, men det er kun, fordi det er der, skolen har en indkøbsaftale.
cchobby.dk
Ud af huset:
Tag på virtuelt besøg i teatret og på museum
Mange museer over hele verden har store virtuelle rundvisninger. I New York viser Moma lige nu van Gogh, og museet har også en udstilling om kvindelige surrealistiske kunstnere. Det giver eleverne en helt anden oplevelse, når de ser billeder i de omgivelser, som de hænger i. Det er noget helt andet, end hvis man bare googler sig til billedet. Jeg giver eleverne opgaver, hvor de skal gå på jagt efter billederne online og så analysere dem.
Forklaringerne i materialet på Moma er på engelsk, og det er på et lidt højt niveau for mine elever. Men man kan godt bruge det alligevel. Det Kongelige Teater har også åbnet for sine forestillinger på nettet. Jeg har elever, der aldrig har været i teatret eller på et museum. På den her måde kan man lukke dem ind i kunstens og kulturens verden.
kglteater.dk/xtra/forestillinger, momo.org
Bøger:
Makaber spænding som lydspor til en ny hobby
Lige nu læser jeg "Hvor der er fugle" af Maren Uthaug. Det er en virkelig god roman. Den er makaber. Der er nogle nekrofile scener med, der er så ulækre. Men samtidig er personerne så spændende, at man bliver nødt til at læse videre. Jeg læste Maren Uthaugs første bog "Og sådan blev det" på to dage, og så måtte jeg bare have mere. Maren Uthaug har mange personer med i sine beskrivelser, og i stedet for at opleve det hele gennem én persons øjne skifter hun hele tiden vinkel. Det gør, at man husker på, at en historie er betinget af den person, der oplever det, og vi oplever alting forskelligt.
Jeg er normalt ikke til lydbøger, men Thomas Jacob Clausen, der læser to af dem op, kan virkelig fange mig, og så kan jeg sidde og strikke samtidig. 2021 skal være året, hvor jeg lærer at strikke.
"Hvor der er fugle" af Maren Uthaug