Det er ingen hemmelighed, at forbundene har set forskelligt på strategien, konstaterer Mona Striib, der står i spidsen for de kommunalt ansatte ved OK21-forhandlingerne.

Afgjort: OK21 bliver ikke udskudt

I nogen tid har fagforeningerne for de kommunalt ansatte diskuteret, om man skulle foreslå KL at forlænge overenskomsten på grund af corona. Men nu har Forhandlingsfællesskabet besluttet at gennemføre OK21-forhandlingerne som planlagt.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nuværende overenskomst, OK18, udløber den 31. marts 2021. Men i løbet af foråret begyndte forbundene i Forhandlingsfællesskabet at diskutere, om man skulle foreslå arbejdsgiverne at forlænge overenskomsten med et år og udskyde overenskomstforhandlingerne på grund af coronakrisen. Dels af bekymring for den økonomiske ramme i en krisetid, dels fordi sundhedsretningslinjerne gør det svært at gennemføre de store tillidsrepræsentantmøder og andre stormøder, som er en del af overenskomstforhandlingerne.

Overvejer at udskyde overenskomstforhandlingerne et år

Men til aften oplyser formand for Forhandlingsfællesskabet og dermed topforhandler for de kommunalt ansatte, Mona Striib, at diskussionerne er mundet ud i, at OK21-forhandlingerne går i gang sidst på året som planlagt.

"Det er konklusionen i Forhandlingsfællesskabet. Det er ingen hemmelighed, at forbundene har set forskelligt på strategien. Økonomiske krisetider har altid ført til snævre resultater, mens højkonjunkturer har betydet pæne overenskomster. Usikkerheden om økonomien har ført til en længere debat blandt forbundene", siger Mona Striib, der også er formand for forbundet FOA, i en pressemeddelelse.

Danmarks Lærerforenings indstilling i dén diskussion har været, at hvis flertallet ønsket en udskydelse, så bakkede lærerforeningen op om det. 

Bondo om mulig ok-forlængelse: Det er ikke gunstigt at forhandle i en usikker situation

"Vi kommer ikke uden om, at vi med den parallelle lønudvikling og reguleringsordningen bliver påvirket af løn-udviklingen på det private område", siger Mona Striib. "Det helt afgørende er nu, at vi står sammen om de kommende forhandlinger og presser de offentlige arbejdsgivere til en fornuftig ramme i forhandlingerne. Det bliver op ad bakke denne gang. Men trods krisetiderne skal vi også kunne forhandle for de offentlig ansatte".

Som bekendt gik Lærernes Centralorganisation i marts gang med at forhandle om en arbejdstidsaftale for lærerne midt i overenskomstperioden. Aftalen er, at hvis de kan blive enige, kan en aftale sendes til urafstemning blandt lærerne. Kan de ikke nå til enighed, eller bliver aftalen stemt ned, bliver forhandlingerne en del af de samlede kommunale overenskomstforhandlinger. Og det er de forhandlinger, der forbliver OK21-forhandlinger med deadline 31. marts næste år.

Ny topforhandler lover: Lærerne skal have en arbejdstidsaftale ved OK21