"Vi kan sagtens se os selv i en løsning, hvor overenskomsten bliver forlænget. Men nu må vi lade processen køre. Det er jo ikke noget, organisationerne bestemmer. Der er også en modpart, der skal synes, det er en god ide”, siger Anders Bondo Christensen.

Bondo om mulig ok-forlængelse: Det er ikke gunstigt at forhandle i en usikker situation

Hvis der er flertal i Forhandlingsfællesskabet for at foreslå arbejdsgiverne at udskyde overenskomstforhandlingerne med et år, bakker Lærernes Centralorganisation op. Usikkerheden er stor, og det vil tvinge forhandlerne til at være forsigtige, mener Anders Bondo Christensen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den store usikkerhed i kølvandet på coronakrisen gør, at de kommunalt ansattes Forhandlingsfællesskab overvejer at udskyde næste års overenskomstforhandlinger med et år.

Hvis det bliver tilfældet, forlænges den nuværende overenskomst til 2022, og i stedet for at parterne sætter sig til forhandlingsbordet sidst på efteråret i år, sker det først året efter.

Forhandlingsfællesskabet har bedt medlemsorganisationerne om deres bud på, om det vil være en god ide at foreslå arbejdsgiverne at rykke forhandlingerne. Formand for Lærernes Centralorganisation (LC), Anders Bondo Christensen, er ikke afvisende over for ideen.

Overvejer at udskyde overenskomstforhandlingerne et år

"Budskabet fra LC er, at hvis det er en generel holdning i Forhandlingsfællesskabet, at det er mest hensigtsmæssigt at udskyde, så deler vi den", siger han til folkeskolen.dk.

Alle skal kunne se sig selv i løsningen

Når man er en del at et forhandlingsfællesskab, er det vigtigt, at man finder kompromiser, som alle kan se sig selv i, understreger lærerformanden.

"Vi kan sagtens se os selv i en løsning, hvor overenskomsten bliver forlænget. Men nu må vi lade processen køre. Det er jo ikke noget, organisationerne bestemmer. Der er også en modpart, der skal synes, det er en god ide", siger han.

Risikerer man ved en udsættelse ikke at sætte noget momentum over styr i en situation, hvor der er ret bred enighed om, at den offentlige sektor virkelig har løftet opgaven under coronakrisen?

Undersøgelse: Nødundervisning hjemmefra koster på kvaliteten

"Vi står i en økonomisk usikker situation, som ingen har overblikket over lige nu, og formentlig heller ikke til efteråret. Hvis der ikke er økonomi til at finansiere en lønstigning, så kan man ikke bruge momentum til så meget", siger Anders Bondo Christensen.

Usikkerhed giver forsigtigt forhandlingsklima

Der er tradition i Danmark for, at lønstigninger i den private og offentlige sektor følger hinanden. Det princip er vigtigt at fastholde, også i den nuværende situation, mener Anders Bondo Christensen.

"Og ingen har et kvalificeret bud på, hvad der sker med de private lønninger", siger han.

"Både vi og arbejdsgiverne er usikre, og det kommer helt sikkert til at præge forhandlingerne. At forhandle i en meget usikker situation er sjældent gunstigt, for så kommer forsigtighedsprincippet til at veje tungest".

Lige nu ligger Lærernes Centralorganisation i såkaldte periodeforhandlinger med KL om lærernes arbejdstid.

Den oprindelige deadline var 27. april, men på grund af coronakrisen er parterne blevet enige om først at rykke bagkanten til 24. maj, derefter at forhandle uden deadline. Dog sætter sommerferien nu en snæver grænse for de nuværende forhandlinger, understreger Anders Bondo Christensen.

KL og lærerne forlænger endnu en gang arbejdstidsforhandlingerne

Hvis en udskydelse af overenskomstforhandlingerne skal komme på tale, mener lærerformanden, at der skal kunne foregå periodeforhandlinger i forlængelsesperioden for den nuværende overenskomst:

"Skulle det ske, at vi ikke når i mål med de nuværende forhandlinger, skal der være mulighed for, at Forhandlingsfællesskabet kan forhandle lærernes arbejdstid i forlængelsesperioden. Men det er vigtigt at understrege, at vi slet ikke er så langt i forløbet, at man har forholdt sig til det endnu".