Højesteret anerkender psykisk arbejdsskade

Pædagog har fået tilkendt erstatning for en psykisk arbejdsskade i principiel sag. Hun blev fyret på en personaleweekend foran sine kolleger. Odense Kommune skal betale erstatning, har Højesteret besluttet. Det er godt med en klar afgørelse, mener DLF.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Domstolene afviser næsten konsekvent at tilkende erstatning for psykiske skader, hvis personen ikke har været udsat for en fysisk skade eller har troet sig i fare som for eksempel under røveri eller trusler. Men nu har en pædagog fået tilkendt erstatning og godtgørelse for en grænseoverskridende adfærd, som hun var udsat for under en personaleweekend i 2004.

Pædagogen havde igennem flere år haft meget sygefravær på grund af en ryglidelse. Daginstitutionen modtog dagpengerefusion for det fravær, pædagogen havde. Men hun var frustreret over, at refusionen ikke blev brugt til at ansætte vikar på hendes stue, når hun var syg. Denne problematik blev diskuteret på en personaleweekend, hvor personalet i øvrigt diskuterede det dårlige arbejdsmiljø, der var på institutionen. Det var årsag til personaleweekenden, og man havde fået en supervisor udefra til at lede diskussionerne.

Supervisoren tog pædagogens problemstilling op igen på weekendens anden dag, men bad nu alle hendes kolleger om at udtale sig om, hvordan det havde været at skulle rumme pædagogen og alle hendes sygedage. Pædagogen skulle kommentere hver enkelt kollegas udsagn, og der blev en meget ubehagelig stemning. Så gik leder, souschef og supervisor i enrum. Lederen vendte tilbage og fortalte, at hun havde truffet den beslutning, at institutionen ikke kunne rumme den pågældende pædagog.

Den grædende pædagog blev opfordret til at tage hjem, men gik i stedet en tur, så hun kunne køre med en kollega hjem. Dagen efter sygemeldte hun sig efter at have været hos læge. Hun har senere fået konstateret en depresssion.

Uforsvarlig handling

Sagen blev anmeldt af BUPL som en arbejdsskade. Den blev afvist af Arbejdsskadestyrelsen, men senere anerkendt af Ankestyrelsen. I Landsretten blev sagen anerkendt som arbejdsskade, og Landsretten fandt, at skaden var omfattet af skadesbegrebet. Retten mente, at der var handlet uforsvarligt, og at der var årsagssammenhæng til, at pædagogen havde udviklet en depression. Men Landsretten frifandt Odense Kommune.

I Højesteret sagde de syv dommere, at der var handlet uforsvarligt på personaleweekenden, og at det medførte en betydelig forøgelse af risikoen for en psykisk skade. Pædagogen "er direkte skadelidt som følge af den ansvarspådragende adfærd, og der er ikke grundlag for at anse den psykiske skade for at falde uden for, hvad der er omfattet af kommunens erstatningspligt".

Pædagogen er tilkendt pension dels på grund af ryglidelsen dels for den psykiske skade. Erstatning for erhvervsevnetabet  er ikke opgjort endnu, men svie-og-smerte-godtgørelsen er på 50.000 kroner, har Højesteret besluttet.

DLF: Psykisk forfølgelse af medarbejder

Formand for Organisations- og Arbejdsmiljøudvalget Per Sand glæder sig over Højesterets afgørelse.

"Der er jo tale om psykisk mobning eller psykisk forfølgelse af en medarbejder. Det er rart med en klar afgørelse. Der er altså grænser for, hvad man kan tillade sig at gøre og sige. Vi står alle stærkere efter sådan en afgørelse i Højesteret, så det er rigtig godt med en klar afgørelse i en sag som denne", siger Per Sand.