Skolerne bliver valgt ud over hele landet og ud fra om de tidligere har fået påbud fra Arbejdstilsynet, fortæller tilsynschef Thomas Nygaard Christensen.
foto: Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet besøger 150 skoler
Fra august og frem til nytår gennemfører Arbejdstilsynet en indsats om lærernes psykiske arbejdsmiljø. Omkring 150 grundskoler får et tilsynsbesøg, der handler om følelsesmæssige krav i jobbet, tidspres, vold og trusler. Arbejdstilsynet taler med ledelse, arbejdsmiljørepræsentant og en gruppe af lærere.
Tilsynsbesøg om lÆRERES psykiskEarbejdsmiljø
Arbejdstilsynet vælger cirka 150 grundskoler - folkeskoler,private skoler, friskoler, der dækker den almindelige 9-årigegrundskole. Skolerne får et særligt tilsynsbesøg, der handler ompsykisk arbejdsmiljø. Det vil sige en arbejdsplads, hvormedarbejderne kan være udsat for høje følelsesmæssige krav, storarbejdsmængde og tidspres, mobning, seksuel chikane og vold ellertrusler.
Arbejdstilsynet har tidligere gennemført indsatser inden forfængsler, hospitaler (psykiatri og sygeplejersker), plejehjem oghjemmehjælp, døgninstitutioner, daginstitutioner, socialrådgivereog P-vagter i forbindelse med de særlige tilsynsbesøg om psykiskarbejdsmiljø.
Initiativet blev lanceret af beskæftigelsesminister MetteFrederiksen (Socialdemokraterne) i den tidligere regering i august2012 for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Der er afsat 15millioner kroner årligt til indsatsen i perioden 2013-15 - i alt 45millioner kroner. Finansieringen kommer fra regeringens ogEnhedslistens finanslovsaftale for 2013 om målretning afForebyggelsesfonden. Regeringen, SF og Enhedslisten har iforbindelse med finansloven for 2015 forlænget indsatserne til ogmed 2016. Der er afsat 15 millioner kroner til det.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Arbejdstilsynet vælger skolerne ud fra geografi og ud fra tilsynets besøgshistorik - det kan være anmeldte arbejdsulykker inden for det psykiske arbejdsmiljø eller andre relevante indikatorer, som for eksempel at der tidligere er givet påbud om det psykiske arbejdsmiljø, fortæller tilsynschef Thomas Nygaard Christensen i en mail til folkeskolen.dk.
Arbejdstilsynet ringer og aftaler et indsatsbesøg med skolens ledelse og arbejdsmiljørepræsentanten, og det er ikke et tilsyn, som man kan tale sig ud af. Skolens arbejdsmiljøorganisation kan så finde en gruppe af lærere - typisk 5-7 - der deltager i samtalerne som repræsentanter for personalet.
Arbejdstilsynet vil besøge skoler i 2015
"Vi beder arbejdsmiljøorganisationen om at udpege et repræsentativt udsnit af medarbejderne fra relevante afdelinger. Det er frivilligt, om man vil deltage, men det er vores generelle opfattelse, at ansatte gerne vil deltage og repræsentere deres kolleger. Der er tale om gruppesamtaler. Vores normale praksis er, at samtaler med medarbejdere og ledelse holdes separat, men ledelsen har ret til at være med til samtalerne, hvis de ønsker det. Det er dog væsentligt, at dette lokalt afstemmes med medarbejderne inden selve samtalen", forklarer Thomas Nygaard Christensen.
Han skriver, at alle Arbejdstilsynets tilsynsførende har en grunduddannelse inden for arbejdsmiljøområdet og på det særlige tilsyn her har de endvidere erfaring med at føre tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø. Generelt har de tilsynsførende en bred faglig baggrund.
165 folkeskoler døjer med dårligt arbejdsmiljø
Mulighed for at klage
Når indsatsbesøget er forbi, holder Arbejdstilsynet et afsluttende møde med skoleleder og arbejdsmiljørepræsentant. Hvis der er udstedt påbud om det psykiske arbejdsmiljø, bliver de informeret her. Der skal så udarbejdes handleplaner for at skabe nogle gode og vedvarende forbedringer i arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.
Påbud bliver sendt i forvaltningsretslig høring. Her får arbejdspladsen mulighed for at kommentere på eventuelle faktuelle fejl og mangler.
Skolen med den største røde smiley
"Hvis en arbejdsplads er uenig i vores afgørelse, så er der mulighed for at klage til arbejdsmiljøklagenævnet. Hvis ledelsen er uenig i Arbejdstilsynets vurdering, selv om medarbejderne er enige, så er der samme mulighed for at klage til arbejdsmiljøklagenævnet", fortæller Thomas Nygaard Christensen i mailen.
"Når vi har afsluttet vores tilsyn, har vi 14 dage til at sende eventuelle påbud. De kommer så i forvaltningsretlig høring. Her har virksomheden typisk en høringsfrist på 14 dage. Hvis der er udstedt strakspåbud - det gælder typisk ved vold og trusler - skal der iværksættes forebyggende foranstaltninger med det samme. Men i andre sager kan en arbejdsplads godt få en frist på nogle måneder til at rette op på et problem".
Det er vigtigt, vi har Arbejdstilsynet
Ledelsen skal melde tilbage til Arbejdstilsynet, om hvordan et påbud er efterkommet og hvilken effekt de iværksatte tiltag har haft. Arbejdsmiljørepræsentanten skal skrive under på at være gjort bekendt med svaret. Hvis man ikke er enig i ledelsens tilbagemelding, anbefaler Arbejdstilsynet, at man skriver det i selve tilbagemeldingen.
"Hvis en arbejdsmiljørepræsentant ikke føler sig hørt, er man altid velkommen til at kontakte Arbejdstilsynet. Men i praksis fungerer samarbejdet som udgangspunkt sådan, at der er mulighed for at anføre eventuelle uenigheder over for os i tilbagemeldingen", siger Thomas Nygaard Christensen.