"Det er klart, at hele det der oplevelse af kriseoverenskomst en gang til påvirker os alle sammen, og det bliver vi nødt til at snakke om", siger lærernes formand Anders Bondo Christensen.

OK18: Offentlige fagforeningsledere står sammen

Bliver der konflikt, kan det blive en storkonflikt, der rammer hele det offentlige område. Sådan lyder det fra et møde her til morgen, hvor de faglige organisationers topforhandlere mødtes for at gøre status på de igangværende overenskomstforhandlinger.

Offentliggjort

FOLKESKOLEN.DK/OK18

Du kan følge folkeskolen.dk's dækningaf forhandlingerne på folkeskolen.dk/OK18 - husk at du også kanabbonnere, så du får nyheder om OK18 i dit personligenyhedsbrev.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhandlerne for de statslige, regionale og kommunale ansatte går efter at få forhandlet en aftale hjem med arbejdsgiverne. Men forhandlingerne går trægt, og de faglige organisationer har helt utraditionelt søndag morgen valgt at holde statusmøde på tværs af sektorerne.

Formand for FOA Dennis Kristensen er en af dem, som mener, at kommer der en konflikt, rammer den mange:

"Det her ligner en konflikt som, hvis den bliver til noget, kommer til at omfatte hele den offentlige sektor. Der skyldes, at der er meget, meget tæt koordinering på arbejdsgiverside, og at vi alle har det samme lønproblem. Hvis vi ikke kan finde en ordentlig løsning, der gør, at vi kan få andel i den almindelige velstandsudvikling, så tegner der sig en konflikt, som ikke er isoleret til regionerne for sig eller kommunerne eller ét forbund, så er vi der, hvor det er kommunerne, regionerne og stat som samlet set kommer i konflikt", sagde Dennis Kristensen før mødet. 

FOA's hovedbestyrelse har, fremgår det af avisen.dk, netop skudt 100 millioner kroner ekstra i sin strejkekasse fra det igangværende salg af forsikringsselskabet Alka.

Dennis Kristensen: Afsluttende kommunale OK-forhandlinger afventer staten 

Men mødet i dag handler ikke om konflikt, understregede han:

"Hvis det ender med en konflikt, så er det vigtigt, at vi på vejen dertil har afsøgt alle muligheder for at undgå den og alle muligheder for at indgå et forlig", siger han.

Lærernes formand Anders Bondo Christensen står også i spidsen for de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab. Han understreger, at når han går til forhandlingsbordet, så er det for at forhandle en overenskomst.

"Og det har vi også gjort i denne omgang. Men det er klart, at hele den her oplevelse af kriseoverenskomst én gang til påvirker os alle sammen, og det bliver vi nødt til at snakke om, fordi der er ingen af vores medlemmer, uanset om de kommer fra den ene eller den anden fagforening, som på nogen måde finder det rimeligt, at det er de offentligt ansatte, der skal holde igen lønmæssigt, fordi man vil spare på de offentlige budgetter", siger han.

"Jeg så en opdatering, hvor der stod: 'Hov fik vi ikke lige råd til to storebæltsbroer, fordi der er overskud på de offentlige budgetter?' Så skal vi ikke ud og have en kriseoverenskomst, hvor vi ligger på en meget, meget lavere lønudvikling, end vi har i det private", siger han.

Strejke eller lockout: Sådan bliver konfliktstøtten

Har de offentlige ansatte fået for meget i løn?

Både statens topforhandler, innovationsminister Sophie Løhde, og KL's øverste forhandler, borgmester Michael Ziegler, meldte tydeligt ud forud for overenskomstforhandlingerne, at de mener, lønudviklingen i kommunerne og staten har ligget over lønudviklingen på det private arbejdsmarked siden 2008.

I en pressemeddelelse fra Finansministeriet i december stod, at "lønudviklingen skønnes 1,6 procent højere i staten end i den private sektor i perioden siden 2008 og frem til, at den nuværende overenskomstperiode udløber ved udgangen af marts 2018. Også i kommunerne og regionerne er der sket en ubalance i lønudviklingen de seneste 10 år. Her skønner arbejdsgiverne, at forskellen i lønudviklingen siden 2008 er henholdsvis 2,4 og 1,1 procent i forhold til det private arbejdsmarked".

Anders Bondo Christensen kaldte efterfølgende Finansministeriets og KL's beregninger 'hokus-pokus'.

"Det er mere end et år siden, at Flemming Vinther, der er vores chefforhandler på statens område udtrykte; at 'nok er nok'. Det er  manglende respekt for hele vores partssystem. Manglende respekt for de offentligt ansattes vilkår. Set i det lys har vi vist, at selvfølgelig skal vi have en ordentlig overenskomst, og får vi ikke det, så er nok nok - det er jeg ikke i tvivl om", siger Anders Bondo forud for stormødet i dag.  

Nu vil KL forhandle lærernes arbejdstid

Ikke normale forhandlinger

Topforhandler for de ansatte på statsoverenskomst Flemming Vinther oplever, at overenskomstforhandlingerne går trægt.  

"Det er ikke farten, der gør os voldsomt svimmel lige i øjeblikket", siger han.

Han mener, at selv om det ikke er normal procedure i overenskomstforhandlingerne, at forhandlerne på tværs af sektorer mødes, så er der god grund til at gøre det i dag.

"Det er heller ikke normal procedure, at vi onsdag hører, at nu lukker KL på ramme og økonomi, og fredag og lørdag får at vide, at ramme og økonomi er selvfølgelig staten, som det altid har været. Der er vel ikke noget, der er normalt i det her forløb, og det er vel oplagt for enhver, at vi også på den her side har brug for at orientere hinanden endnu tættere end vi plejer, når de meldinger, vi får fra arbejdsgiversiden er rimelig svære at tolke", siger han.  Han vil ikke forholde sig til risikoen for, at overenskomstforhandlingerne ender i en storkonflikt på det offentlige område.

"Den tager vi en anden dag", siger han.