Det "rigtige" valg bliver også elektronisk
Væn dig til det elektroniske valg: En arbejdsgruppe vil forsøge elektronisk kommunalvalg allerede fra 2013, selve valghandlingen bliver i stigende grad elektronisk. DLFs elektroniske afstemning kører til på mandag.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det kan føles som lidt af et nybrud, når DLF er gået ind i den fagre nye verden med elektroniske afstemninger. Men selvom det i år er første gang med elektronisk valg om overenskomsten, er der flere steder, hvor de er godt i gang med de elektroniske afstemninger.
I Estland har de stemt elektronisk til parlamentsvalget de sidste fem gange. 24 procent af det baltiske lands vælgere valgte sidst at sætte krydset hjemme ved computeren.
Og det er ikke bare på den anden side af Østersøen, de arbejder med elektroniske afstemninger. En dansk arbejdsgruppe under teknologirådet, fremlagde tidligere på ugen en rapport om netop elektroniske afstemninger i fremtiden. Her anbefaler de, at der bør gennemføres en forsøgsordning i tre kommuner i 2013.
Bertel kom først
Ved fremlæggelsen af arbejdsgruppens anbefalinger, var en række politikere indkaldt for at kommenterer ideerne. Folkeskolens gamle ven Indenrigs og sundhedsminister Bertel Haarder var en af dem. Ved menighedsrådsvalget i 2008 gennemførte han det første nationale elektroniske valg.
"Uanset hvad man laver, skal der være en backup på papir, ellers får vi aldrig skabt tryghed for, at det også er sikkert, sagde Bertel Haarder. Han mener, fordelene er, at det giver en mere sikker og hurtig optælling.
Timelange køer
Overborgmester i København, Frank Jensen, var også indbudt. Han fortalte, at de i København nogle gange har timelange køer til valgstederne.
"Vi er klar i Københavns kommune. Vi vil gerne være fremme i skoene, og vi vil gerne være med, hvis der bliver lavet forsøg", sagde Frank Jensen. Han håber en mere fleksibel afstemning vil give højere stemmeprocent til kommunalvalgene.
Vil gerne over 50 procent
Stemmeprocenten har været en af grundene til at gøre overenskomst-afstemningen elektronisk. Det er ikke givet, at over halvdelen når at afgive en stemme.
"Det vil være en personlig triumf, hvis vi kommer over sidste OK-resultat, der endte på 56,8 procent. På nuværende tidspunkt har jeg nedjusteret mine forventninger og håber blot, at vi når de 50, men det ser ikke for lovende ud. På baggrund af denne uges bevægelser stiger stemmeprocenten statistisk set med 3 procentpoint om dagen, så uden slutspurt lander vi mandag på 48", har formand for organisationsudvalget, Per Sand Pedersen tidligere udtalt til Folkeskolen.dk.
Du kan stadig nå at stemme, afstemningen er åben indtil mandag d. 28 klokken 16 - følg linket til højre for artiklen.