Nye veje som lærer

Skoletrætte lærere står i kø til kursus om nye jobmuligheder

Hos Lærernes a-kasse vokser ventelisten til kurset 'Nye veje som lærer'. Her får skoletrætte lærere hjælp til at afklare, om de skal forlade deres fag - og hvad deres lærerkompetencer kan bruges til i andre brancher.

Det er to år siden, at kurset ”Nye veje som lærer” for første gang blev afholdt. Der var plads til 12 deltagere. Nu er antallet sat op til 25 per gang, og alene i år har over 900 lærere meldt sig til kurset. 

Alligevel er der venteliste til hvert kursus, fortæller konsulent i Lærernes a-kasse Christina Ejby, som er en af initiativtagerne til workshoppen:

”Vi udbyder det her kursus, fordi vi i vores karrieresparring har oplevet, at det var ens emner og problematikker, som deltagerne kom med. Vi fandt frem til, at man måske reflekterer bedre i flok, end når man sidder alene”.

Alligevel er hun blevet overrasket over, hvor stor interessen for online-kurset har været.

”Vi blev lagt ned af efterspørgsel”, siger hun.

Egentlig kan det virke mærkeligt, at Lærernes a-kasse hjælper lærere væk fra faget. Men Christina Ejby mener, at det er en vigtig løsning på et reelt problem:

”Vi har lærere, der vil et brancheskift. Spørgsmålet har været, om vi skal lade som ingenting og ignorere behovet, eller vi skal gå ind i det og være en resurse for dem. Der har vi fra start af altid valgt at hjælpe”.

Nye øjne på lærer-dna'et

Målet er at vise lærerne, hvordan man kan navigere i jobverdenen, når man har en læreruddannelse.

”Det er okay at skifte spor, når man kan mærke, at man ikke kan holde til mere. Vi hjælper med at oversætte deres lærer-dna til nye kompetencer og nye veje”, siger Christina Ejby.

Deltagerne på kurserne er i alle aldre, men der er flere erfarne end nyuddannede.

Mange er triste over at skulle slippe deres fag, fordi kroppen og psyken ikke kan holde til det.

Christina Ejby, job- og karrierekonsulent i Lærernes a-kasse

”Der er mange af de erfarne lærere, som er med, der oplever en følelse af udbrændthed og fastbrændthed. De føler sig slidte og har enten været sygemeldt tidligere eller er sygemeldt, når de kommer til os. Mange er triste over at skulle slippe deres fag, fordi kroppen og psyken ikke kan holde til det”. 

På kurserne er der også lærere, der blot er i tvivl om arbejdslivet eller har et ønske om nye udfordringer inden for skoleverdenen.

Mærket på egen krop

Karrierevejleder i Lærernes a-kasse Anne Boe Heilmann-Nøhr er en af af i alt fire vejledere, som næsten hver uge afholder workshoppen ”Nye veje som lærer”. Hun har selv prøvet det. At tage et valg om at droppe lærerjobbet og gå nye veje.

Efter 16 år som lærer på flere skoler gik hun ned med stress. Hun var alene med to pre-teenagere, og hun vidste, at hun ikke skulle tilbage til lærerjobbet, som havde gjort hende syg. Derfor valgte hun at skifte karriere. 

I begyndelsen tog hun forkerte valg og endte i blindgyder, men valgene, hun har taget, gør, at hun i dag er landet i et job i Lærernes a-kasse, hvor hun bruger sine lærerkompetencer på en helt ny måde.

”Man kan andet end at være folkeskolelærer med det, man har med sig”, siger Anne Boe Heilmann-Nøhr.