Foto: Pernille Aisinger
Folkeskolen-journalist vinder pris for artikelserie om Søndervangskolen
Fagbladet Folkeskolens journalist Sebastian Bjerril har netop modtaget den journalistiske pris O-prisen for sin afsløring af snyd på Søndervangsskolen, som bl.a. har ført til, at ledelsen er gået af og skolen politianmeldt.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Fucking grundigt og velskrevet", var overskriften på juryens begrundelse for, at valget faldt på Sebastian Bjerrils arbejde.
"Sebastian har afdækket en meget kompliceret sag, som det har taget selv kilderne flere år at forstå. Han har lavet en meget omfattende afdækning om magt og egenrådghed i en ledelse. Han holder fast, og det store antal kilder gør dækningen troværdig. Og artiklerne har haft og har stadig konsekvenser med blandt andet politianmeldelse og en forvaltning, der stilles til ansvar", lød det videre, da bestyrelsesmedlem Sabrine Mønsted holdt tale for den glade vinder.
Få overblikket over sagen om Søndervangskolen
Sebastian Bjerrils "velskrevne" formidling fik også ros med på vejen, ligesom redaktionen fik ros for at prioritere tid til researchtung journalistik.
"En interessant sidegevinst er, at man fornemmer, at kilderne - som i sagens natur er lærere - igennem hans afdækning får oprejsning og nærmest får bearbejdet oplevelser, hvor de ikke har kunne finde ud af, om det var deres dømmekraft, den var gal med, eller ledelsen. En kilde kalder det sågar et terapiforløb at kunne fortælle sin historie. Man har fornemmelsen af, at Sebastian har fundet en lille tråd på et tidspunkt, som han har trukket lidt i og en masse er begyndt at trevle sig op", lød det i begrundelsen.
Lærerne har været bange for at stå frem
Det er ikke noget helt forkert billede, fortalte Sebastian Bjerril til prisuddelingen. Men der gik lang tid, inden det var muligt at skrive om anklagerne mod skolen.
"Det har været svært at komme i kontakt med relevante lærere og andre ansatte, og det har været endnu sværere at få dem til at stille sig frem. Simpelthen fordi de har frygtet for deres job, hvis de stod frem. Lærerne har mistet tilliden til, at de bliver taget seriøst og beskyttet af forvaltningen, hvis de fortalte deres historie", siger han.
Og selv om afsløringerne indtil nu har betydet, at ledelsen er gået af, og skolen har været politianmeldt, og at der arbejdes på en lovændring som konsekvens af sagen, understreger Sebastian Bjerril, at han fortsætter arbejdet.
Rani Hørlyck stopper på Søndervangskolen
"Jeg tror ikke, at vi har set det sidste i sagen. Der er stadig ubesvarede spørgsmål", siger han.
O-prisen uddeles af O-gruppen, som er en undergruppe for fagbladsjournalister og kommunikatører af Journalistforbundet.
Med prisen følger forpligtelsen for vinderen til at holde et oplæg om det vindende projekt, og allerede til prisuddelingen var det tydeligt, at der var stor spørgelyst blandt de øvrige fagbladsjournalister til, hvordan sagen er blevet afdækket, hvordan læserne har modtaget artiklerne, og om problemerne med snyd på Søndervangsskolen også foregår på andre skoler.
Hvis du har kendskab til den slags, så kontakt endelig redaktionen.
Så tynd er forvaltningens redegørelse: Mangler svar på en række forhold