OK18: 3 for ja

Den 25. maj åbner urafstemningen om OK18-forliget. Folkeskolen har talt med seks DLF-medlemmer om, hvad de vil stemme. Få argumenterne fra tre, som stemmer ja.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Patrick Schunck, lærer på Vestre Skole i Grenaa, kredsstyrelsesmedlem i Djurs Lærerforening

»Man er nødt til at være langsigtet. Hvis man vil have en arbejdstidsaftale på sigt, skal man stemme ja. Jeg stemmer ikke ja, fordi jeg er tilhænger af forliget. Vi skal have en central aftale om lærernes vilkår og værnsregler, der gør, at det ikke bliver urimelige arbejdstider. Men når alt kommer til alt, så har det ikke været muligt at få den aftale. Jeg var modstander af aftalen i 2015, fordi den var for vag. Det synes jeg ikke den her gang. Kommissionen har beføjelser til at udstille problematikker i skolen, man kan arbejde videre med frem mod OK21. Jeg ser nogle udmeldinger fra KL og politiske tendenser i KL, som indikerer, at KL gerne vil en ny start. Alternativet ser jeg ikke nogle perspektiver i, for så bliver det bare regeringen, der bestemmer. Jeg tror, vi er ringere stillet ved at stemme nej end ved at stemme ja«.

Hvorfor tror du, at det lykkes næste gang, Anders Bondo?

 Søren Schousboe, lærer på Øhavsskolen i Faaborg

»Mit ja er først og fremmest et fravalg af en konflikt. Hvis vi strejker, skal vi aflevere en månedsløn, og der kommer et regeringsindgreb, der vil være i lommen på KL. Det kommer der ikke noget ud af. Vi har stået sammen med de andre i musketereden, men uden dem kommer vi ikke videre. Alle havde håbet på en overenskomstaftale, hvor vi fik ændret arbejdsforholdene med færre undervisningstimer, mere forberedelse og flere frihedsgrader. Men vi står over for en modpart, der ikke vil den vej. Det var en mavepuster, at vi ikke fik en aftale, men jeg forholder mig til virkeligheden. Jeg er ikke i tvivl om, at Anders Bondo har gjort, hvad han kunne, for at få en arbejdstidsaftale, men nu må vi se, hvad kommissionen kan bringe. Jeg tror, vi vinder mere på langt sigt med kommissionen end på kort sigt med konflikt«.

 

 

OK18: 3 for nej

Niels Vallentin Weller, lærer på 
Holbæk By Skole 

»Selvom jeg var skuffet over, at der ikke kom en arbejdstidsaftale, så er jeg enig i, at det er den bedste aftale, vi kunne få. For mig er der en kamp, der er vigtigere end arbejdstiden, både for mit fag og folkeskolen. Det er at få gjort op med de styringsmekanismer, Moderniseringsstyrelsen har lagt ned over os efter lovindgrebet. Med aftalen bliver noget af den magt, der har været centreret omkring politikerne og Moderniseringsstyrelsen, flyttet over i kommissionen, og det giver et bedre forhandlingsudgangspunkt næste gang. Jeg tror ikke, vi vinder noget ved at stille os på hælene, vi vil kun miste opbakningen i befolkningen. Det synes jeg er et ærgerligt resultat af en konflikt«.