"Hvis man som kommunalpolitiker virkelig ønsker, at elever, forældre og læreruddannede ansatte skal vende tilbage til den kommunale folkeskole, skal vilkårene for god undervisning forbedres", lyder det fra formand for Esbjerg Lærerforening Kenneth Nielsen.
Foto: Thomas Arnbo
Esbjerg-lærerformand: Færre lærere sender forældre mod privatskoler
301. Så mange lærerstillinger er forsvundet i Esbjerg gennem de sidste ti år. Det viser tal fra Undervisningsministeriet, som folkeskolen.dk har trukket frem. Formand for Esbjerg Lærerforening Kenneth Nielsen sender i dag en appel til byrådet i Esbjerg: Ansæt lærere - og ikke billigere vikarer.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Esbjerg ligger nummer to på listen over kommuner, hvor der gennem ti år er forsvundet flest lærerstillinger.
Fra 2008 til 2017 er der forsvundet 301 fulde lærerstillinger i Esbjerg, viser tal fra Undervisningsministeriet. I samme periode er der kommet 248 fulde pædagogstillinger i kommunen. Formand for Esbjerg Lærerforening Kenneth Nielsen mener, at det er et skræmmende stort antal.
Se hvor der er forsvundet flest lærerstillinger
"En del af historien jo er, at der godt nok er givet 10 millioner kroner til folkeskole-området i Esbjerg Kommune sidste år, men i foråret 2016 blev der til gengæld fjernet 60 millioner kroner. De 14 millioner blev hentet ved at fjerne de læreruddannede vikarer, der var ansat. I stedet tilknytter man godt 200 ikke-læreruddannede vikarer, der er billigere, fordi en nybagt student ikke skal have forberedelsestid og ikke skal holde forældresamtaler, opdatere intra eller have efteruddannelse", siger han til Jyske Vestkysten og tilføjer:
"Det sætter fart i forældrenes flugt til privatskolerne, og dermed er man inde i en dødsspiral".
Danske skoleelever har vikar en måned om året
På 10 år er knap 7000 lærerjob vekslet til pædagogjob
På Facebook uddyber han sit budskab:
"Hvis man som kommunalpolitiker virkelig ønsker, at elever, forældre og læreruddannede ansatte skal vende tilbage til den kommunale folkeskole, skal vilkårene for god undervisning forbedres - på rigtig mange områder. Vi har et godt samarbejde med forvaltning og politikere; men der skal være en reel vilje til at prioritere vilkårene for god undervisning, før det flytter virkeligheden i skolens hverdag".
Formand for Børn- og Familieudvalget i Esbjerg Diana Mose Olsen (SF) er en del af forklaringen på nedgangen i antallet af lærerstilinger, at folkeskolereformen var underfinansieret:
"Da vi fik folkeskolereformen trukket ned over kommunerne, var den underfinansieret, og pengene skulle findes ved, at alle lærere på landsplan skulle undervise 80 timer mere på årsbasis. Når de, der er, skal arbejde mere, falder antallet af stillinger også, selv om lærerne i Esbjerg Kommune var blandt dem, der i forvejen underviste flest timer. Derudover har vi et let faldende børnetal, ligesom der er flere, der går i privatskoler", lyder det fra Diana Mose Olsen til Jyske Vestkysten.
Læs mere
Jydske Vestkysten: Lærerformand om 300 forsvundne lærerjob:Skræmmende stort antal