KØREPLAN FOR OK18
Sådan så den oprindelige køreplan for forhandlingerne ud - klikpå linkene for at se, hvad der faktisk skete på de pågældendedage.
Tirsdag 12. december:
Der udveksles krav på kommunernes og regionernesområde.
Fredag 15. december:
Der udveksles krav på statens område.
Tirsdag 19. december:
Forhandlinger indledes på statens område.
Torsdag 21. december:
Forhandlinger indledes på kommunernes ogregionernes område.
14. februar 2018:
Forhandlingsfællesskabets forhandlinger med KLforventes afsluttet.
20. februar 2018:
Forhandlinger om generelle emner, som gælder alleorganisationer i Forhandlingsfællesskabet, forventesafsluttet.
28. februar 2018:
De generelle forhandlinger og forhandlingerne om organisationernesspecielle krav skal være afsluttet. Hvis det ikke er muligt atblive enige, kan der varsles konflikt, som træder i kraft, når denuværende overenskomster udløber 1. april 2018. Sker det, vilforhandlingerne på det kommunale område overgå tilForligsinstitutionen, som skal forsøge at skabe kompromis for atforhindre konflikter.
Marts 2018:
Hvis der er opnået enighed, vil forhandlingsresultaterne i løbetaf marts blive sendt til afstemning blandt medlemmerne.
April 2018:
Hvis der ikke er opnået en ny overenskomstaftale, kan enkonflikt begynde den 2. april, medmindre forligsmanden har udskudtkonflikten. Forligsmanden har mulighed for at udskyde en konfliktto gange 14 dage.
DET FORHANDLER DE OM
Danmarks Lærerforening vedtog overenskomstkrav på kongressen ioktober 2017. På arbejdstidsområdet lød kravet:
"Aftalte rammer for arbejdstiden, der skal understøtte etprofessionelt lærerarbejde, lærernes mulighed for at leve op tilkravene i lovgivningen og skabe kvalitet i undervisningen.Arbejdstidsregler for lærere skal sikre rettigheder, som modsvarerøvrige ansattes rettigheder på det kommunale arbejdsmarked." Dertilkommer en række løn- og tryghedskrav:
DLF har vedtaget overenskomstkrav - se dem her
Siden er kravene indgået i de samlede generelle krav fra dekommunalt ansattes Forhandlingsfællesskab til KL - hent dem her
og i Lærernes Centralorganisations specielle krav påunderviserområdet - hent dem her
Fra arbejdsgiverside har KL rejst krav på det generelleområde - hent dem her
og på lærerområdet - hent dem her
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Den seneste uge er forhandlingerne om en ny overenskomst på både det statslige, kommunale og regionale område brudt sammen. Arbejdsgiverne og lønmodtagerne har opgivet at finde hinanden, og i dag går forhandlingerne ind i en ny fase, hvor Forligsinstitutionen, eller i daglig tale Forligsen, svinger taktstokken.
Forligsmanden kan ikke kræve, at parterne indgår en overenskomst. Forligsmandens vigtigste opgave er til gengæld at mægle mellem parterne og forsøge at finde et kompromis, som begge parter kan leve med - eller måske snarere som ingen parter ikke kan leve med.
Forligsmanden har indkaldt de offentlige forhandlere
"Der er et nyt spil i gang, som fungerer anderledes, når man er i Forligsinstitutionen. Forligsinstitutionen fungerer på andre præmisser end forhandlingerne. Parterne mister kontrollen over forløbet. Forligsmanden har et manøvreringsrum, fordi det er hende der indkalder til møderne og bestemmer, hvor længe parterne skal blive", forklarer arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen fra Københavns Universitets Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsforskning (Faos).
Overenskomstforhandlingerne er brudt sammen
Fra i dag den 1. marts kan forligsmanden, i dette tilfælde tidligere vicepræsident i Sø- og Handelsretten Mette Christensen, indkalde parterne til møder, hvor de er forpligtet til at møde op. Den mulighed har hun valgt at gøre brug af, og derfor skal de statslige, kommunale og regionale forhandlingsparter mødes i Forligsinstitutionen i eftermiddag. De statslige forhandlere mødes kl. 14, de kommunale kl. 15 og de regionale kl. 16. Formanden for Overenskomstudvalget i DLF, Gordon Ørskov Madsen, forventer dog ikke, at der bliver tale om egentlige forhandlinger allerede i morgen:
"Det, som forligsmanden vil gøre først, er at finde ud af, hvor uenighederne ligger og prøve at danne sig et overblik. Det er det, der sker i morgen".
Når der er udsigt til konflikt på arbejdsmarkedet er det helt almindelig praksis, at forligsmanden forsøger at mægle mellem parterne. Alligevel mener Nana Wesley Hansen, at det aktuelle forløb har været atypisk på flere måder.
"Hele forløbet er atypisk. Det var atypisk, at forhandlingerne blev sat på standby, og at forløbet blev forlænget. Det var atypisk, at man sad med de her store knaster så sent i forløbet. Det er atypisk, at forhandlingerne er brudt sammen på det statslige område, og det er atypisk, at hele det offentlige område skal i Forligsinstitutionen. Det er første gang, vi ser en mulig storkonflikt alene på det offentlige område, så der er mange ting, der er atypiske", siger hun.
Gordon Ørskov Madsen ser heller ikke OK18 som en overenskomstfornyelse som alle andre, fordi lønmodtagerorganisationerne står stærkere sammen end ved tidligere forhandlingsforløb.
"Det er en kæmpe fordel at have et aftalesystem, hvor parterne er forpligtet til at indgå en aftale sammen. Det skaber gode arbejdspladser og fælles retning i den måde vi arbejder på. Det er ved at blive sat over styr, for vi kan meget tydeligt mærke, at arbejdsgiverne ikke ønsker den danske model, partssystemet og at forpligte sig i aftaler", oplever Gordon Ørskov.
Overblik: Find vej gennem overenskomst-forhandlingerne
Én stor afstemning
Forligsmanden har rigtig mange muligheder for at få sat skub i forhandlingerne. Udover at hun kan kræve, at parterne møder op, kan hun nemlig også kræve at få bestemte oplysninger udleveret fra både lønmodtager- og arbejdsgiversiden. Det kan eksempelvis være beregninger, forhandlingsoplæg og andre dokumenter. Det er dog alt sammen nytteløst, hvis parterne ikke kan blive enige.
"Erfaringerne fra tidligere er, at parterne stadig skal være villige til at indgå et forlig. Lærer-arbejdstidsforhandlingerne i 2013 er et eksempel på, at der ikke var noget at arbejde med, og derfor vurderede forligsmanden dengang, at det ikke var muligt at lande et forlig", siger Nana Wesley Hansen.
Samtidig gør Gordon Ørskov Madsen det klart, at der ifølge ham skal findes løsninger på de helt store knaster, før der kan blive tale om en urafstemning blandt lærerne og de øvrige offentligt ansatte:
"Hvis ikke viljen er til stede, så kommer der ikke noget resultat i Forligsinstitutionen. Hvis der skal sendes noget til afstemning, så skal parterne sige, at det her resultat vil vi gerne sende til afstemning. Det kræver, at der i Forligsinstitutionen bliver fundet løsninger på de centrale spørgsmål, altså den økonomiske ramme, reguleringsordningen, den betalte spisepause og lærerarbejdstid", siger Gordon Ørskov Madsen. Han er ikke superoptimistisk forud for møderne i Forligsinstitutionen:
"Lige nu står parterne meget langt fra hinanden. Og det er svært at se, at en forligsmand kan trylle noget frem. Der mangler vilje til eksempelvis at give os nogle arbejdstidsregler, som alle andre har. Det er ikke noget ublu krav", siger Gordon Ørskov Madsen.
Bondo om arbejdstiden: Vi vil bare have samme vilkår som alle andre
Forligsmanden kan fremsætte en såkaldt mæglingsskitse, som parterne kan sende til urafstemning blandt deres medlemmer. Ifølge et notat fra Faos er det almindelig praksis, at forligsmanden ikke fremsætter mæglingsforslag, hvis én af parterne er imod indholdet.
Forligsmanden har også mulighed for at foretage en såkaldt sammenkædning af afstemningerne. Det betyder at afstemningen om en overenskomst for lærerne kan blive lagt sammen med afstemningen for pædagoger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, socialrådgivere, HK'ere og andre offentligt ansatte, der også forhandler i Forligsinstitutionen.
En sammenkædning betyder, at et mæglingsforslag sagtens kan blive vedtaget, selvom der er et flertal af lærerne der er imod, hvis der bare er tilpas mange af de andre faggrupper, der støtter forslaget. Det skete blandt andet i 2002, hvor alle kommunale overenskomstafstemninger blev sammenkædet. Her var der et meget lille samlet flertal på bare 51,9 procent. Til gengæld stemte over 90 procent af lærerne imod mæglingsforslaget. Alligevel blev mæglingsforslaget vedtaget, fordi blandt andre social- og sundhedsassistenterne i FOA stemte massivt for forslaget.
Strejke eller lockout: Sådan bliver konfliktstøtten
Gordon Ørskov Madsen fortæller, at den solidaritetspagt, som er indgået mellem organisationerne på det offentlige område også gælder, når forhandlingerne foregår i Forligsinstitutionen. Dermed håber han ikke, at afstemningen fra 2002 gentager sig.
"Men det er ikke udelukket. Indtil nu har dog vi truffet beslutningerne i fællesskab. Og det bliver vi ved med i Forligsinstitutionen", siger Gordon Ørskov Madsen.
"Der kan selvfølgelig opstå den situation, at en række organisationer ønsker et forlig sendt til afstemning, fordi de vurderer, at det er godt nok, mens andre ikke ønsker det. Så bliver fællesskabet sat på prøve - skal nogen efterlades med udsigt til konflikt, mens andre kører videre med et resultat fra Forligsinstitutionen? Det må vi finde ud af, hvis den situation opstår, men foreløbig har fællesskabet holdt sammen. Men tingene er langt sværere at styre i Forligsinstitutionen".
Arbejdsmarkedsforsker: Overenskomst-forhandlingerne er på konfliktkurs
Om forligsmanden vil bruge sammenkædningsmuligheden denne gang, og hvad det i så fald vil betyde for lærernes arbejdstidsregler, vil Nana Wesley Hansen ikke spå om. "Det er simpelthen for svært at gennemskue, hvordan det kommer til at spænde af", siger hun.
Udsigt til radiotavshed
De seneste uger er der sluppet rigtig mange oplysninger ud fra overenskomstforhandlingerne - for eksempel, at Lærerforeningen spillede ud med en arbejdstidsaftale, der tog udgangspunkt i skolesekretærernes nuværende aftale. FOA-formand Dennis Kristensen har igennem hele forløbet ført en såkaldt OK-dagbog på sin Facebook-profil, hvor han dagligt har opdateret sine medlemmer - og resten af offentligheden - om situationen i forhandlingerne.
Den slags skal vi dog ikke forvente at der kommer meget af i de kommende uger. Når parterne holder møder i Forligsinstitutionen er de nemlig underlagt tavshedspligt og må altså ikke referere offentligt fra, hvad der sker på møderne.
En række københavnske fagforeninger, herunder Københavns Lærerforening, indbyder i morgen til såkaldt 'faneborg'' foran Forligsinstitutionen kl. 14, hvor de vil bakke forhandlerne op med et optog af røde faner.
Læs mere
Faos notat: Forligsinstitutionen og den offentlige sektor