Pensionister ønsker frit lejde til udmeldte kolleger

De nye lærerkredse har fået mere gang i pensionistarbejdet. Derfor fortryder nogle, at de har meldt sig ud af DLF. Fraktion 4 vil give dem lov til at komme tilbage

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når en pensioneret lærer melder sig ud af DLF, er det en endegyldig beslutning. DLF tillader ikke pensionister at melde sig ind igen. Men nu vil Tønder Lærerkreds give de frafaldne en ny mulighed for at vende tilbage. Kredsen opfordrer DLF til at tage affære.

»Det er langt om længe lykkedes os at få gang i et fornuftigt arbejde for pensionister. Derfor har nogle fortrudt, at de har meldt sig ud. Det drejer sig måske om fire-fem stykker, og jeg kan ikke se, hvad der skulle ske ved at lade dem melde sig ind igen«, siger Ulrik Nielsen, formand for Tønder Lærerkreds.

Han har søgt organisationsudvalget i DLF om dispensation fra reglerne, og det bakker foreningens ældre medlemmer op. Men det skete ikke uden forudgående debat, da pensionisterne i fraktion 4 holdt årsmøde ved Vejle.

»Mange har meldt sig ud, fordi flere af de gamle lærerkredse var for små til at få gang i pensionistarbejdet. Nu er de blevet lagt sammen, og der er godt gang i arbejdet rundt omkring. Derfor fortryder nogle, at de ikke længere er medlemmer af DLF. Men de store lærerforeninger har haft tilbud til pensionister i mange år. Derfor skal undtagelsen kun gælde sammenlagte lærerkredse«, argumenterede Greta Jørgensen, Rødovre Lærerforening og repræsentant for fraktion 4 i DLF's hovedstyrelse.

Det fik Per Gentsch fra Grenaa op af stolen.

»Det er sjældent, jeg er uenig med dig, Greta, men det er jeg nu. Du kan ikke lave regler, som gælder for Sønderjylland, men ikke for Djursland«, sagde han.

Det kan godt lade sig gøre at skelne imellem, om kredse er blevet lagt sammen eller ej, mente Greta Jørgensen.

»Når pensionister ikke kan fortryde deres udmeldelse i dag, skyldes det, at medlemskabet af en fagforening skal betragtes som livslangt. Derfor vil jeg ikke tale for en stor åben port, medmindre et enigt årsmøde beder mig om det«, sagde hun.

Dispensation skal gælde alle

Der var ikke enighed, men et klart flertal pålagde Greta Jørgensen at gå efter at få dispensation til alle kredse, når ansøgningen skal behandles på et møde i DLF's organisations- og arbejdsmiljøudvalg i næste uge. Her sidder Greta Jørgensen med ved bordet.

Der var til gengæld enighed om, at tidligere medlemmer kun skal have lov til at melde sig ind i en bestemt periode, for eksempel fra 1. januar 2009 og et halvt år frem.

»Og der skal sparkes en fodnote ind om, at man ikke kan melde sig ind, en måned før man fylder 75 år, og få frikontingent. Man kan ikke spare kontingent i ti år og så slippe for at betale«, sagde Elisabet Esmann fra Vissenbjerg på Fyn.

Per Thornbjerg fra Kolding understregede, at der ikke skal ofres kræfter og penge på et stort opsøgende arbejde for at få fat i pensionerede lærere uden for DLF.

»Det må være nok at gøre opmærksom på muligheden for genindmeldelse med en annonce i Folkeskolen. Så kan vi fortælle det til de interesserede, som mange af os ser privat. Det er i de lokale led, vi skal være udfarende«, sagde han.

Astrid Schjødt Pedersen, formand for organisations- og arbejdsmiljøudvalget i DLF, vil ikke kommentere ansøgningen fra Tønder Lærerkreds, før udvalget har behandlet den. Men hun fortæller, at DLF ikke fører statistik over antallet af pensionerede lærere uden for foreningen, så ingen ved, hvor mange der står på spring til at melde sig ind igen.

Behov for endnu et kursus

Ansøgertallet raslede ned, da DLF for tre-fire år siden indførte brugerbetaling på de fire pensionistkurser, der foregår på foreningens kursusejendomme. Efter pres fra fraktion 4 er kurserne igen gratis, og tilstrømningen er så stor, at tiden er inde til et femte kursus, mente Greta Jørgensen.

»Ansøgertallet steg fra 636 sidste år til 922 i år, men der var kun plads til at optage 335. Desuden kommer der flere og flere pensionister i DLF«, sagde hun og blev bakket op af kongresdelegeret og tidligere medlem af hovedstyrelsen Lone Mygind Møller fra Aalborg.

Det vakte vrede, da kongressen i 2003 tog den ene af to pladser i hovedstyrelsen fra fraktion 4. I dag har vreden vendt sig til glæde.

»Vi er mange, der er glade for, at vi i stedet fik et årsmøde, for med 40 repræsentanter kan vi nå længere ud i landet og informere om pensionistarbejdet i DLF. Samtidig bruger vi årsmødet til at udveksle ideer og tanker«, sagde Greta Jørgensen.