Lærernes formand Anders Bondo Christensen på Nørreport Station mandag morgen.
Foto: Stig Nielsen
DLF går ind i valgkampen sammen med LO og FTF
LO og FTF lancerer i dag en kampagne, der skal sætte dagsorden i valgkampen op til folketingsvalget. "Fagbevægelsen har traditionelt spillet en stor rolle i udviklingen af det danske samfund, og det tror vi er vigtigt, at fagbevægelsen stadigvæk gør", siger formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen. Kampagnen har overskriften "Sammen skaber vi værdi".
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Mandag morgen klokken 7.30 vil lærernes formand Anders Bondo Christensen stå på Nørreport Station i København og dele flyers og kaffe ud til forbifarende pendlere.
Det vil han gøre sammen med formænd fra andre fagforeninger. LO-formanden Harald Børsting vil også være der. Og formanden for FTF, Bente Sorgenfrey.
Sammen skyder de en fælles FTF-LO-kampagne i gang. Den har overskriften "Sammen skaber vi værdi" og indeholder 22 politiske forslag inden for tre temaer: 'Arbejde til alle', 'Kvalitet i velfærden' og 'Gode job'. Temaer, som fagbevægelsen ønsker at sætte på dagsordenen i valgkampen frem mod folketingsvalget.
Fagbevægelsens værdier ind i valgkampen
Hvorfor er Danmarks Lærerforening med i den her kampagne?
"Vi er selvfølgelig lærernes organisation, men vi er også en del af en samlet fagbevægelse og har altid været det. Vi er med i FTF, jeg er formanden for de kommunalt ansattes Forhandlingsfælleskab, og vi har en række samarbejder med andre faglige organisationer. Og når LO og FTF nu har indledt et meget tæt samarbejde, som måske oven i købet fører frem til en ny, fælles hovedorganisation, så er det helt naturligt, at vi også er med i den her kampagne", siger lærerformanden forud for, at han står klar på landets travleste togstation.
"Fagbevægelsen har traditionelt spillet en stor rolle i udviklingen af det danske samfund, og det tror vi er vigtigt, at fagbevægelsen stadigvæk gør", tilføjer Anders Bondo Christensen.
"Der er meget stærke kræfter - kapitalkræfter og EU og mange andre -der prøver at sætte en dagsorden for, hvad det er for et samfund, vi skal have. Og dér er det vigtigt, at vi som samlet fagbevægelse også blander os i sådan noget som en valgkamp til Folketinget".
"Men jeg vil understrege, at vi jo ikke ud med den her kampagne går ud og anbefaler medlemmer at stemme på et bestemt parti. Vi rejser en række væsentlige temaer, som vi gerne vil have alle partier til at forholde sig til: Hvordan sikrer vi en velfungerende offentlig sektor? Hvordan sikrer vi et godt arbejdsmiljø? Hvordan mindsker vi uligheden i det danske samfund, som vi har en interesse i i fagbevægelsen? Det er sådan nogle overordnede spørgsmål, vi går ud og udfordrer alle politikere på".
Fagforeningerne forsøger at kvalificere debatten
Hvad forventer du at opnå med denne her kampagne?
"Jeg håber, at vi med det, vi laver, kan være med til at kvalificere hele debatten op til valget. Jeg synes, at valgkampene er blevet mere og mere amerikaniserede med to præsidentkandidater, der mistænkeliggør hinanden og hinandens motiver, og nu prøver vi så som fagbevægelse at rejse nogle vigtige samfundsmæssige spørgsmål og bringe dem ind i den debat, der kommer".
"Det er i hvert fald vores mål med kampagnen. Vi må så håbe, at vi har den nødvendige gennemslagskraft, også i medierne, til at kunne sætte en anden dagsorden, så det her ikke kommer til at dreje sig om, hvem der kan præsentere - jeg havde nær sagt - den strammeste udlændingepolitik - og hvad der ellers kan risikere at blive hovedtemaet i sådan et valgkamp".
En velfungerende offentlig sektor
Hvad kan lærerne få ud af Danmarks Lærerforenings indsats i den her kampagne?
"Lærerne er en del af samfundet, og det er vigtigt, at vi ikke isolerer os som faggruppe og som organisation og siger: Vi har nok i os selv".
"Hvis vi eksempelvis får rejst diskussionen om, hvordan vi får finansieret den offentlige sektor, så vi fortsat har en velfungerende offentlig sektor, så er det et spørgsmål, der har stor betydning, også for lærerne", siger Anders Bondo Christensen.