Nej til valgforbund

Hverken forslaget om listevalg eller valgforbund gik igennem

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hovedstyrelsen fremlagde to forslag, som et flertal af hovedstyrelsen var imod, nemlig om listevalg og om formandsvalg ved urafstemning.

Forslaget om listevalg havde kun fået fire stemmer i hovedstyrelsen, og man vurderede, at det derfor ikke ville have en chance på kongressen, hvor der kræves to trejdedeles flertal for at gennemføre en vedtægtsændring.

Formanden for organisationsudvalget Astrid Schjødt Pedersen begrundede fremsættelsen af forslagene med den korte tidsfrist. De delegerede havde ingen muligheder for at nå at opstille lignende forslag til kongressen, efter at hovedstyrelsen havde afvist forslagene.

Hovedstyrelsesmedlem Per Sand Pedersen kom med et forslag om valgforbund.

Han går ind for listevalg, men anså det ikke for at være realistisk at få flertal for dette, og derfor fremsatte han forslaget om valgforbund.

'Jeg vil gerne se flere kandidater til hovedstyrelsesvalget og undgå stemmespild. Man kunne sige, at valgforbund ville give en risiko for blokpolitik, men jeg ser ikke den risiko som særlig stor', sagde Per Sand Pedersen.

Han nævnte, at hvis de to østjyske kandidater var gået i valgforbund ved sidste valg, så ville Århus Amt stadig have været repræsenteret i DLF's hovedstyrelse.

Peter Hess-Nielsen støttede forslaget. Også han talte om øget valginteresse hos medlemmerne og mindre stemmespild. Men han understregede, at valgforbund efter hans mening bør være baseret på fagpolitiske holdninger og ikke på geografi.

'Og selv om man har muligheden for at gå i valgforbund, kan man jo stadig vælge at stille op alene', sagde han.

 

Let at blive valgt nu

Jørgen Dahl, Ballerup Lærerforening, sagde, at han stod alene i Københavns Amt i dette spørgsmål, men at han var imod valgforbund og listevalg. Han mente, at der var for mange skræmmeeksempler på konsekvenserne og henviste til Farum og Peter Brixtofte, der havde sagt til Venstre-folkene, at de kun er kommet i byrådet på grund af hans stemmer.

'Jeg tror, der vil komme en høvding og en flok indianere i sådan et valgforbund', sagde Jørgen Dahl.

Næstformand Stig Andersen fremhævede DLF's nuværende system for at have en kæmpe mindretalsstyrke.

'Hvis et medlem kan få 25 stillere, kan man stille op. Ligesom Niels Christian Sauer gjorde det. Det er en styrke, at det er så let at blive valgt, og derfor er DLF ikke blevet delt op i flere foreninger', sagde Stig Andersen, der også gik imod Per Sand Pedersens forslag om valgforbund. Han frygtede, at der ville gå for meget taktik i valgene, og at de siddende hovedstyrelsesmedlemmer ville have de bedste chancer for at opnå valg.

 

Forslagene faldt

Efter et hovedstyrelsesmøde fortalte Astrid Schjødt Pedersen, hvordan stemmefordelingen om valgforbund var i hovedstyrelsen.

'Syv stemte for forslaget om valgforbund, 19 var imod, og to undlod at stemme', meddelte hun kongressen.

Forslaget om listevalg blev stemt ned af kongressen. Forslaget om valgforbund fik 99 stemmer for, 190 var imod, og 13 var hverken for eller imod.

Valget til hovedstyrelsen foregår altså fremover som hidtil, hvor kandidaterne stiller op som enkeltpersoner med personlig suppleant, og DLF's medlemmer har hver et antal stemmer svarende til det antal hovedstyrelsesmedlemmer, der skal vælges.