"Anders Bondo fratræder på kongressen - ikke før kongressen", lyder Anders Liltorps argument for, at et formandsvalg på DLF's kongres den 22.-23. september ikke er den 'førstkommende ordinære kongres' efter Anders Bondos fratrædelse.
Foto: Thomas Arnbo
Hovedstyrelsesmedlem vil have formandsvalget udskudt
Der er ikke tid nok til den nødvendige debat forud for formandsvalget, mener medlem af Lærerforeningens hovedstyrelse Anders Liltorp. Han mener, man bør udskyde valget, som er planlagt til at finde sted den 23. september på DLF’s kongres.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Formandsvalget skal tegne de langsigtede linjer for Danmarks Lærerforening. Det er for svært, når en arbejdstidsafstemning og valgkamp foregår så tæt på hinanden, og tidsfristerne er så stramme, som tilfældet er, mener formand for Rødovre Lærerforening og medlem af DLF's hovedstyrelse Anders Liltorp.
I går kort før kl. 16, som var sidste frist for at afgive stemmer til urafstemningen om lærernes arbejdstidsaftale, offentliggjorde han et indlæg på folkeskolen.dk, hvor han rejser tvivl om, hvorvidt DLF's vedtægter er overholdt, når det gælder det kommende formandsvalg.
"Vi kan ikke risikere at foretage et valg, hvor der er usikkerhed om fortolkningen af vedtægterne, da kongressens delegerede med ro i sindet skal kunne legitimere valget med deres stemmeafgivelse", skriver han i indlægget.
Han uddyber overfor folkeskolen.dk, hvorfor han mener, at det er nødvendigt at udsætte valget.
"Vi står i en situation, hvor vigtige dagsordener vælter ned over medlemmer og organisation. En helt ny aftale, der burde have haft mere tid til debat, og samtidig har vi kort tid til at diskutere, hvem, der skal være ny formand og på hvilket politisk grundlag. Et formandsvalg foregår på kongressen, men har betydning for alle medlemmer", siger han.
Debat: Formandsvalget må også følge vedtægterne.
Valg på førstkommende kongres
I DLF's vedtægter står, at hvis en formand fratræder i en valgperiode, fungerer næstformanden indtil næste ordinære kongres, hvor valg af ny formand skal finde sted.
Anders Liltorp peger på, at Anders Bondo den 11. august meldte ud, at han ønsker at fratræde på næste kongres. Han er altså ikke fratrådt. Anders Liltorp mener ikke, at 'næste ordinære kongres' kan være den kongres, hvor formanden fratræder.
Det har der ellers været tradition for ved tidligere lejligheder. Det var faktisk det, som skete, da Anders Bondo Christensen blev formand for 18 år siden.
Her fortalte daværende formand Anni Herfort Andersen på en ekstraordinær kongres, at hun ville trække sig som formand ved næste kongres.
Anni Herfort trak sig således på samme kongres, som Anders Bondo uden modkandidater blev valgt på. Anders Liltorp peger på, at hver formandsskifte i DLF er sket i forskellige situationer.
"Jørn Østergaard fratrådte som formand og Anni Herfort overtog som næstformand formandsposten. Anni havde meddelt sin fratræden flere måneder før den ordinære kongres", siger Anders Liltorp og understreger, at det ikke handler om et fravalg af Anders Bondo Christensen.
Vil du være DLF-formand? Sådan foregår valget
Vedtægtsændringer i sigte
I forbindelse med næstformandvalget mellem Dorte Lange og Morten Refskov sidste år gav DLF's hovedstyrelse tilsagn om, at man ville kigge på, om der skal ske vedtægtsændringer i forbindelse med valg af formand og næstformand.
DLF's kongres skal den 22.- 23. september tage stilling til en justering af de nuværende vedtægter. Justeringen består i, at hvis en formand eller næstformand fratræder midt i en valgperiode, og der er mere end to måneder til næste ordinære kongres, så indkalder hovedstyrelsen til en ekstraordinær kongres, hvor valget af formand finder sted.
Det er de nye vedtægter, som Anders Liltorp forventer kongressen vedtager, som han mener bør tages i brug allerede nu.
"Anders Bondo fratræder på kongressen - ikke før kongressen. Vælger han at stoppe lige inden kongressen starter formelt, er det inden for de gældende vedtægterne. Men på nuværende tidspunkt ville det for mig at se stadig være forkert og ikke gøre nogen forskel for indholdet, da vi er så langt i processen. De nye vedtægter burde vi efter min mening bruge, så vi giver medlemmer og organisation den indflydelse, jeg er overbevist om medlemmerne forventer, vi står på mål for og ønsker at praktisere i Danmarks Lærerforening", lyder det fra Anders Liltorp.
For at ændre vedtægterne kræves mindst to tredjedeles flertal blandt de delegerede på DLF's kongres.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DLF's ledelse.