HVOR HAR VI TALLENE FRA?
Al data i artiklen hentet fra Statens Serums Institutsovervågning af covid-19 og behandlet af redaktionen i programmetDatawrapper. Det er Sundhedsdatastyrelsen, der indsamlerovervågningsdata, bl.a. i forhold til faggrupper. Data liggeroffentligt tilgængeligt her: https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsovervaagning/c/covid19-overvaagning
Sundhedsdatastyrelsen har over for folkeskolen.dk bekræftet, attallene viser, at en række faggrupper har større risiko forcoronasmitte end undervisere. Når det gælder forskellen på, hvormange undervisere, der er testet positive for covid-19 inden for deforskellige undervisningssektorer, er forskellene minimale.Smitteprocenten inden for alle uddannelsesinstitutionstyper liggerså tæt på de gennemsnitlige smittetal for befolkningen, at det kankonkluderes, at der ikke er en ekstra smitterisiko forbundet med atundervise.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Folk, der arbejder i undervisningssektoren, smittes mindre med corona end danskere i en lang række andre brancher. Det fremgår af corona-smittetallene fra Statens Serum Institut.
Ifølge professor i virologi Allan Randrup Thomsen gør den samme tendens sig gældende i resten af verdenen. Det viser sig nemlig, at børn smitter mindre end voksne.
"Det er efterhånden rimelig veletableret, at børn, selvom de kan blive smittet, ikke giver smitten lige så meget videre som voksne", lyder det fra Allan Randrup Thomsen.
SSI/Sundhedsdatastyrelsen registrerer covid-19-testede på faggruppe. Tallene viser, hvor stor en andel af hver faggruppe (rettet 21/10), der er konstateret positive for covid-19.
Af opgørelsen over corona-smitte på tværs af faggrupper ses det, at der er mere corona-smitte i Danmark i blandt andet transportsektoren og hotel- og restaurationsbranchen. Undervisningssektoren derimod befinder sig i den lavere ende af opgørelsen, når man kigger på andelen, der er testet positiv for corona indenfor faggrupper.
"Når man kigger på den internationale litteratur, så er det det samme mønster, man ser, nemlig at der altså ikke er nogen øget risiko for lærerne", lyder det fra Allan Randrup Thomsen.
Tysk forskning: Coronasmitte kan holdes effektivt nede i skolen
Allan Randrup Thomsen påpeger, at man i den europæiske smitteorganisation ECDC har lavet grundige analyser, der tyder på, at der ikke er den store smitteoverførsel mellem børnene og deres lærere og heller ikke børnene imellem.
"Præcis hvorfor det er sådan, det slås man stadig med at finde ud af, men alle data på tværs af landegrænser understreger, at der er tale om en generel tendens", siger Allan Randrup Thomsen.
Mundbind og visir?
Kigger man nærmere på, hvor stor en andel af gruppen, der er testet positiv for corona, som arbejder i undervisningssektoren, rangerer faggruppen igen lavt.
I undervisningssektoren er 112.485 blevet testet og 1.062 testet positiv for corona.
Allan Randrup Thomsen peger på, at det blandt andet kan skyldes, at man i transportsektoren og i restauration- og hotelbranchen møder en lang række forskellige mennesker i løbet af sin arbejdsdag.
"De brancher, der har en høj smitte-risiko, har mange kontakter med mange forskellige mennesker. Hvis du er buschauffør, eller hvis du serverer i en bar eller på en restaurant, så møder du jo nye mennesker hele tiden, og det vil alt andet lige føre til, at der er en større risiko for, at der er én blandt dem, du har kontakt med, som kan smitte dig", siger Allan Randrup Thomsen.
DLF-formand til kommuner: Drop forbud mod mundbind og visir i klassen
Og ifølge Allan Randrup Thomsen er det også årsagen til, at der nu er krav om mundbind eller visir i offentlig transport og ikke i skolen. Desuden understreger professoren, at effekten af brugen af mundbind eller visir ikke nødvendigvis fremgår af tallene endnu.
"Kravet om mundbind i den offentlige transport er jo kommet efterhånden, som man har erkendt, at der er høj smitterisiko hos både taxachauffører og buschauffører, så det er knapt nok nået at slå igennem på de her tal", lyder det fra Allan Randrup Thomsen.
Sådan ser det ud i undervisningssektoren
Dykker man ned i tallene indenfor undervisningssektoren er der ikke nævneværdig forskel imellem de forskellige uddannelsesinstitutioner. Der er dog en smule mere corona-smitte på grundskolerne og indenfor voksenundervisning end på de videregående uddannelser og gymnasierne. Omkring 60 % af de personer, der arbejder i undervisningssektoren er blevet testet for corona.
Branchefordelte positive-tests indenfor undervisningsgruppen.
Fra Allan Randrup Thomsen lyder det, at der er mindst mulig risiko for smitte fra børn under 12 år. Det betyder altså, at der kan være mere smitte i udskolingen.
"Når børnene kommer op i teenagealderen, så ændrer børnenes smitteprofil sig og begynder at minde mere om de voksnes".
Der er dog ikke tale om en drastisk forøgelse i smitterisikoen, når børnene går fra mellemtrinnet til udskolingen, understreger professoren.
"Det er en gradvis overgang at gå fra at være barn til voksen. Det er ikke sådan, at det lige pludselig sker fra den ene dag til den anden, men de mindre børn smitter ikke lige så meget som teenagere og voksne", siger Allan Randrup Thomsen.
Følger tallene
Som i alle andre faggrupper stiger andelen af folk, der har været smittet med corona også fortsat i undervisningssektoren. I grafen nedenfor ses udviklingen i det totale antal smittede indenfor undervisningssektoren uge for uge.
Positive-tests i undervisningssektoren per uge.
Grafen viser, at hyppigheden i smittetilfælde er steget i starten af efteråret, og undervisningssektoren følger på den måde den samme udvikling som resten af Danmark.
At lærerne følger den samme udvikling i smitte som resten af befolkningen er også en tendens, man ser i blandt andet Sverige. I Sverige har man bekræftet dette gennem antistoftests af lærerne. De viste nemlig, at der ikke er flere lærere, som har været smittet uden at opdage det, end i den øvrige befolkning.
"Smitten blandt lærerne i Sverige har været som i den øvrige befolkning. Så der er ikke nogen risiko ved at være skolelærer. I Sverige har man selvfølgelig haft et lidt højere smittetryk, end vi har haft, men det er ikke sådan, at lærerne skiller sig ud blandt smittede i Sverige", siger Allan Randrup Thomsen.
Status på coronaskoledagen: Sverige skiller sig fortsat ud
Ifølge professoren tydeliggør corona-smitte-situationen i de svenske skoler, at skolerne godt kan holdes åbne på trods af corona.
"Sverige har jo holdt skolerne åbne hele tiden, og det har sådan set fungeret udmærket. Tallene bekræfter altså, at smitten er lavere på skoler, uden at vi kan forklare hvorfor", siger Allan Randrup Thomsen.
Han har dog stor forståelse for, at man i Danmark lukkede skolerne i foråret.
"I foråret havde vi ikke de samme data, som vi har nu, så jeg vil fortsat fastholde, at det var fornuftigt at lukke skolerne i foråret, og det havde været risikabelt ikke at gøre det på det tidspunkt, fordi vi simpelthen ikke havde data på det. Det har vi nu, og derfor ved vi nu, at det ikke giver mening at lukke skolerne igen".
Læs mere
Find den branchefordelte opgørelser over COVID-19-testede og-positive her.