Lærere og elever er klar til selvtest, hvis det kan åbne flere skoler på en sundhedsforsvarlig måde.
Foto: iStock photographer
Elev- og lærerforening er klar til lyn-selvtest for at åbne flere skoler
Statsminister Mette Frederiksen er inspireret af Østrig og klar til at lade elever teste sig selv, hvis det kan bringe flere tilbage til skolen. Lærernes og elevernes formænd hilser initiativet velkommen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I sidste uge var statsminister Mette Frederiksen sammen med Østrigs kansler Sebastian Kurz på besøg i Israel. Under besøget blev hun klogere på, hvordan Østrig holder skolerne åbne.
"Jeg tager også hjem med inspiration fra Østrig, der har åbnet skolerne blandt andet ved, at børnene tester sig selv. Kan vi gøre det i Danmark - og dermed få flere børn tilbage - vil det virkelig være godt", skrev Mette Frederiksen på Facebook, da hun vendte hjem.
Ny teststrategi: Store skoleelever skal testes to gange om ugen på skolen
DLF: Test bliver nødvendigt for åbne skoler
Formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen hilser selvtest i skolen velkommen, hvis det er det, som skal til, for at skolerne kan åbne på en sundhedsforsvarlig måde.
"Kan man gøre det hurtigt, smidigt og uden at bruge alt for meget tid på det, så ser vi det som en god mulighed for at få skolerne åbnet på en forsvarlig måde og også sikre sig, at der sker omfattende testning", siger han til folkeskolen.dk.
Han mener, at test bliver et vigtigt element i skolernes genåbning.
"For det er vigtigt for at kunne opspore smitte og sørge for, at man opdager smitten, så den ikke breder sig på skolen. Det er jo det, vi frygter lige nu. Vi frygter, at der sker noget, der ligner det i Kolding. Der er en risiko ved at åbne skolerne".
Han understreger, at selvtest kun vil give mening, hvis de er så skånsomme og lette at bruge, at børn helt ned til 12 år selv kan finde ud af det, og at testsvarene er sikre.
"På den længere bane, kunne man også forestille sig, at elever kunne tage den hjemme, inden de mødte i skole. Men det har meget at gøre med, hvordan de her test virker. Det kan også være, at det kan blive en fast del af skolen, så man hver mandag og torsdag skal gennem den her test. Hvis det tager syv minutter, og hvis man kan få det ind i en rutine, ligesom man har vænnet sig til håndvasken på skoler, så er det en mulighed", siger Gordon Ørskov Madsen.
Corona: Elever i nødundervisning bør også testes to gange om ugen
Danske Skoleelever kan godt se test som adgangskrav til skolen
Formand for Danske Skoleelever Esther Vyff Petersen er klar til at gå meget langt for at få åbnet skolerne.
"Hvis ikke, man vil lade sig teste, kan man ikke komme i skole. Så kan man blive hjemme. Jeg ved ikke engang, om man ville skulle tilbyde hjemmeundervisning", siger Esther Vyff til DR.dk.
Gordon Ørskov Madsen tror ikke, at adgangen til skolen bliver betinget af de enkeltes villighed til coronatest.
"Hidtil har man ikke sanktioneret over for elever i folkeskolen. Det tror jeg ikke, man kan. Derfor er der ikke grund til at diskutere det. Men skoleåbning er afhængig af, at testene bliver taget. Hvis vi skal skabe størst muligt sikkerhed for, at smitten ikke breder sig på skoler, så skal det være via test og alle de andre forholdsregler med omfattende rengøring og afspritning, som vi kender", siger han.