Debat

Forestil dig, at folkekirken sælger et produkt, skriver debattøren.

Ateist til lærere: Det er uetisk reklame for kristendommen

Juleafslutninger i kirken er en hyggelig tradition, men I lærere bør være langt mere kritiske overfor at lade jeres elever deltage. I risikerer, at jeres elever bliver manipuleret, mener forpersonen for Ateistisk Selskab.

Offentliggjort

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Kære lærere

Jeg kan forstå, at mange af jer fortsat tager børnene med til juleafslutninger i folkekirken. Selv om der kan foregå mange forskellige ting, er juleevangeliet nok altid med. Jeg kan sagtens se, at det er en hyggelig tradition, som giver jer og børnene en mulighed for at komme ud af skolen og lave noget, og hvor en anden sørger for selve indholdet, så I lærere kan tage en velfortjent slapper.

Men hvis vi anlægger et lidt anderledes syn på sagerne, kan det sætte juleafslutningen i et helt andet lys. Hvis vi antager, at folkekirken sælger et budskab; kristendommen, kunne vi lege med tanken om, at markedsføringsloven også skulle gælde for den. Så vil vi være nødt til at vurdere oplæsning af juleevangeliet ud fra reglerne om god markedsføringsskik.

Paragraf tre i loven kræver, at markedsføring rettet mod børn og unge skal tage særligt hensyn til deres ”naturlige godtroenhed og manglende erfaring og kritiske sans, som bevirker, at de er lettere at påvirke og nemmere at præge”.

Hvis en historie præsenteres som en sandhed, uden at børnene bliver informeret om, at det med al sandsynlighed er en fiktiv fortælling, er det decideret problematisk. Og hvordan skal børnene sortere i informationen, hvis historien om Jesu fødsel præsenteres af autoriteter i en formel kontekst? Og hvordan skal de forstå denne fortællings betydning for den multikulturelle sæsonfejring, som julen er?

Det var aldrig gået for en virksomhed. Skulle markedsføringsloven gælde for kirken, ville dens skole-juleafslutning potentielt være ulovlig, så længe der ikke tages nogle afgørende forbehold fra præstens side.

Beskyt børn mod manipulation

Den kristne fortællingen om frelserens fødselsdag er kun et delelement af den samlede jul. Når en præst eller lærer læser evangeliet op uden forbehold, kan det altså opfattes som manipulation. Og når selv landets kirkeminister regner julen for at være kristent funderet, som han har givet udtryk for på Facebook, må misinformationen regnes for at være spredt langt. Her bør lærerne udvise varsomhed. 

Selvom om man snildt kan argumentere for, at kirken promoverer deres produkt, kristendommen, og gør det over for en særligt sårbar målgruppe, børn, er den undtaget markedsføringsloven. Men kristendommen og dens juleevangelium er ikke undtaget jer læreres kritiske sans.

Som lærere har I en unik rolle og et ansvar. Det er jer, der vælger at tage eleverne til juleafslutning. Hvis det var et hvilket som helst andet budskab – en reklame for et produkt eller en politisk overbevisning – ville I næppe acceptere, at det blev præsenteret som sandhed for børn uden kritisk refleksion. Hvis juleafslutningen foregik hos Lego eller Socialdemokratiet, ville det nok få jer selv, forældrene og politikerne op af stolene. 

Så kære lærere, jeg beder jer ikke om at droppe juleafslutninger. Men jeg opfordrer jer til at overveje, hvad I tager del i, og her vil jeg anbefale, at I lader jer inspirere af den fornuftige paragraf i markedsføringsloven. For det er ikke i orden, at vi ignorerer de regler, vi ellers bruger til at beskytte børn mod manipulation, bare fordi der står en præst og sælger os et budskab i stedet for en virksomhed. 

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk