Siden 2009: 19 procent færre lærere i folkeskolen

Siden 2009 har Danmarks Lærerforening fulgt faldet i antallet af lærerstillinger i folkeskolen, som er fortsat over årene, så der nu er 19 procent færre lærere end for 11 år siden. Elevtallet er i samme periode faldet med 10 procent.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne er sparet væk, vurderer formand for Lærerforeningen Gordon Ørskov Madsen, og det går ud over undervisningens kvalitet:

"Man læsser flere og flere opgaver ind i skolen uden at gøre sig forestillinger om, hvordan man skal kunne nå at løse dem alle", siger formand for Lærerforeningen Gordon Ørskov Madsen til Altinget og fremhæver, at det netop er noget, den nye arbejdstidsaftale bringer på bordet lokalt: tydeligere prioriteringer og bedre overblik over opgaverne. 

En milliard kan give 1.800 flere lærere - men på et år er  der forsvundet 1.200

DLF's seneste opgørelse af antallet af lærere er fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor august 2020 - kun en måneds tid efter, at de 275 mio. kr. til ekstra lærere, som kommunerne fik i år, blev først udmøntet. Finanslovspartierne er netop blevet enige om at fordele næste års 400 millioner kroner på samme måde - ligeligt efter elevtal i folkeskolen. De seneste år er der forsvundet cirka 1200 lærerstillinger årligt, og med 400 millioner kr. kan man finansiere ca. 720 folkeskolelærere.

Se hvor mange penge din kommune får til ekstra lærere næste år

Læs mere

Altinget.dk

Danmarks Lærerforenings analyse