Formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg mener, kommunens nye budgetaftale er særdeles fornuftig. Kommunen afdrager på sin gæld og undgår skattestigninger, og befolkningstilvæksten gavner økonomien.
Københavnsk lærerformand glæder sig over budgetforlig
Formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg hilser gårsdagens budgetforlig velkommen og understreger, at de københavnske skoler får gavn af kommunens store befolkningstilvækst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I går eftermiddag aftalte et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, De Radikale, Enhedslisten og Liberal Alliance Københavns Kommunes budget for næste år. Aftalen fået et 'knaldrødt'-stempel i medierne.
Børne- og ungeborgmester i København Anne Vang kalder det i Berlingske i dag det til det mest socialt ansvarlige budget, hun har været med til at vedtage i sin tid på rådhuset. Også formanden for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg tager godt imod budgettet. Han hæfter sig ved, at kommunens elever for tredje år i træk bliver givet flere timer.
Flere timer og stort tilskud til jobrotation Aftalen indebærer, at eleverne i 3. klasse får en ekstra dansktime, mens eleverne i 8. får en ekstra engelsktime, og eleverne i 9. får en ekstra samfundsfagstime.
"Det er godt i forhold til at indfri forventningerne om mere faglighed i skolen, og det hilser vi selvfølgelig velkommen", siger Jan Trojaborg.
Timetiltaget ikke ser dog ikke ud til at få den store effekt på beskæftigelsen. Jan Trojaborg vurderer, at det svarer til omkring 20-25 stillinger.
Beskæftigelsen får dog alligevel et boost, og der er afsat over 100 millioner kroner i budgettet til en indsats på den front.
"Det vil give nogle flere jobrotationsmuligheder, og det har vi blikket stift rettet mod, for det vil også hjælpe til at løfte videreuddannelsesopgaven", siger Jan Trojaborg om midlerne til beskæftigelsesindsatsen.
360 flere lektioner til københavnske elever
Skolerenoveringer og millioner til sociale indsatser Budgettet indebærer desuden, at seks skoler bliver helhedsrenoveret og at der indførés tre nye skolespor, som får indflydelse på omkring 720 elever.
"I forhold til renoveringer, fortsætter vi med samme kadence, som de sidste par år, hvilket er rigtig fornuftigt. Derudover skal der laves udbygninger til tre spor, og det er simpelthen en nødvendighed, for der er udsigt til rigtig mange flere børn i kommunen", siger Jan Trojaborg til folkeskolen.dk.
Ud over pengene til renovering, er der blandt andet også afsat syv millioner kroner i tilskud til, at dårligt stillede børn kan købe mad på de 41 skoler i København, som i dag har en skolemadsordning.
"Det har været en forsøgsordning, i år og sidste år, og skolerne tilkendegiver, at det har en positiv effekt. Så er det rigtig godt, at kommunen laver nogle sociale indsatser, der ser ud til at gavne."
Budget bærer præg af københavnsk befolkningsboom I forhold til det økonomiske puslespil i kommunen, tager Jan Trojaborg det roligt i disse år. København har vokseværk, og det betyder flere skatteydere og flere elever i kommunens skoler, hvilket har stor indflydelse på de kommunale budgetter.
"Det økonomiske kan jo godt være lidt af et cirkus, men heldigvis er vi i øjeblikket begunstiget af, at vi har en positiv demografi. Når der kommer flere elever, så kommer der også automatisk flere penge. Det har taget nogle år at få indført, men det kører nu".