Foto: Per Johansen
Højesteretsdommer i kommissionen: Holdningerne fra begge sider har været overraskende stejle
I dag præsenterer Lærerkommissionen sine anbefalinger. Højesteretsdommer Lars Hjortnæs er et af medlemmerne. Han er blevet overrasket over, hvor stejle holdninger, han er blevet mødt af i forhold til spørgsmålet om lærernes arbejdstid.
FORHANDLINGER OM ARBEJDSTID IFORÅRET
Arbejdstidskommissionens rapport offentliggøres i eftermiddag.I morgen er der stormøde for lærernes tillidsrepræsentanter iOdense.
5. februar har DLF indkaldt til ekstraordinær kongres, hvorlinjen for arbejdstidsforhandlingerne bliver udstukket.
Arbejdstidsforhandlingerne, såkaldte periodeforhandlinger,begynder i marts, og der forventes et forholdsvis kortforhandlingsforløb.
Hvis parterne i løbet af 2020 ikke bliver enige om enarbejdstidsaftale, går de almindelige overenskomstforhandlinger igang sidst på året.
I april 2021 udløber den nuværende overenskomst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Kl. 13.55 sker det endelig. Formand Per B. Christensen og resten af den otte mand store arbejdstidskommission præsenterer anbefalingerne til arbejdstidsregler til landets folkeskolelærere, der siden 2013 har været dikteret af en lov.
Lars Hjortnæs, der til daglig er dommer i Højesteret og i Arbejdsretten og tidligere har været chef for Lovafdelingen i Justitsministeriet, har siddet med i kommissionen.
I dag: Lærerkommissionen fremlægger sine anbefalinger
Han vidste godt, at lærernes arbejdstid var et stort stridspunkt. Alligevel er han overrasket over, hvor stor en strid det har vist sig at være.
"Det har overrasket mig lidt, hvor stejle holdninger til arbejdstidsspørgsmålet, der findes på begge sider. Til gengæld har det været glædeligt at opleve, hvor inspirerende godt man får det daglige samarbejde mellem lærere og ledelse til at fungere dér, hvor det fungerer bedst", siger han.
Offentliggørelsen af anbefalingerne sker ved et pressemøde i personalerummet på Gungehusskolen i Hvidovre.
Medlemmer har kaldt en spade for en spade
Lars Hjortnæs fortæller, at han oplever, at der har været et rigtigt godt samarbejde mellem kommissionens medlemmer.
"Diskussionerne i kommissionen har været friske og løsningsorienterede. En spade er på en respektfuld måde blevet kaldt en spade. Det tror jeg har været godt. Det har været med til at sikre, at kommissionens medlemmer har haft tillid til hinandens motiver", fortæller han.
Lærer i arbejdstidskommissionen: Vi er blevet lyttet meget til
Og så uddeler han en stor ros til Per B. Christensen, der har stået i spidsen for kommissionen.
"Per B. Christensen har ledet arbejdet forbilledligt dygtigt. Han har gjort en enorm indsats for at nå frem til jordnære anbefalinger og løsningsforslag, som hele kommissionen kan se sig selv i. At det er lykkes tror jeg er meget vigtigt. Det bør vise parterne, at tiden nu er moden til, at de får løst uenigheden om lærernes arbejdstidsregler".
Lærerkommissionen blev nedsat som et resultat af overenskomstaftalen fra storebededag sidste forår, hvor det ikke lykkedes KL og Lærernes Centralorganisation at nå til enighed om en arbejdstidsaftale.