"Den model kan vi ikke bruge til noget som helst", lyder kommentaren fra formanden for folkeskolelærernes overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsen
Foto: Stig Nielsen
DLF: Vi sælger ikke lærernes arbejdstid
I dag accepterede Gymnasieskolernes Lærerforening finansministerens krav om en ”normalisering” af deres arbejdstid, så gymnasierektorerne som udgangspunkt kan disponere over lærerne 37 timer om ugen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Gymnasielærerne kan ikke komme ud af aftalen
"De har solgt aftaleretten for penge", siger formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen og lover, at det samme ikke kommer til at ske i forhandlingerne om folkeskolelærernes arbejdstid.
"Den model kan vi ikke bruge til noget som helst", siger Gordon Ørskov Madsen.
Gymnasielærernes arbejdstid vil fremover blive reguleret efter samme model som på professionshøjskolerne, altså som arbejdstiden for underviserne på bl.a. læreruddannelsen. På nogle professionshøjskoler har man indgået lokale arbejdstidsaftaler, på andre arbejder man bare med en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 37 timer.
Ældre lærere står for skud ved overenskomstforhandlingerne
Gymnasielærernes aldersreduktion udfases, og der indføres forskellige tillæg mv., som alt sammen medfører, at gymnasielærerne får mere i lønningsposen end de øvrige statsansatte. Gordon Ørskov Madsen glæder sig over, at det med den statslige aftale står klart, at aldersreduktionen repræsenterer en betydelig økonomisk værdi i forhandlingerne. Men at gymnasielærerne har solgt nogle centrale bestemmelserne på lærerarbejdstidsområdet for lønkroner, forstår han ikke:
"Det er dybt betænkeligt i en tid med massive besparelser på skolerne, og hvor det står klart, at alle arbejdsgiverne vil have lærerne til at undervise mere, uden skelen til kvaliteten i undervisningen. Vi har en folkeskolereform lige om hjørnet, hvor eleverne skal have flere timer - uden en arbejdstidsaftale ville arbejdsgiverne jo bare kunne lade lærerne finansiere den ved at løbe stærkere", lyder det uden tøven fra Gordon Ørskov Madsen.
"Lærerne er rigeligt pressede i forvejen", siger han og peger på, at folkeskolelærerne har langt flere undervisningstimer end gymnasielærerne.
Ifølge arbejdsgivernes opgørelse underviser gymnasielærere i dag i gennemsnit ni timer om ugen i de 40 uger om året, der er skolegang.
Finansminister: Lærernes arbejdstid skal normaliseres
Men med denne aftale har finansminister Bjarne Corydon og regeringen jo markeret, hvordan de mener, læreres arbejdstid skal skrues sammen, og hvis I ikke kan blive enige med KL og havner i en konflikt, er det vel regeringen, der har det sidste ord?
"Der er rigtig lang vej, til vi står i den situation, og jeg håber og tror, at alle vil være interesserede i en forhandlingsløsning. Jeg tror da heller ikke, kommunerne er voldsomt interesserede i en langvarig konflikt med lærerne", siger Gordon Ørskov Madsen.
Lykønskning fra KL
Hans forhandlingsmodpart i KL, borgmester Michael Ziegler, ønsker statsparterne tillykke med dagens resultat: "Det er et rigtigt flot resultat og spændende og perspektivrigt i forhold til at modernisere og udvikle undervisningen fremadrettet" siger han til kl.dk, men har ingen kommentarer til, hvad det betyder for KL's overenskomstforhandlinger med folkeskolelærerne.
Gymnasielærerne kan ikke komme ud af aftalen
Læs mere
Præsentation af resultatet på gl.org