Foto: iStock
Bondo og Ziegler uenige: Er der plads til lønstigninger til offentligt ansatte?
Den kommunale økonomi er presset, og den offentlige lønudvikling, er større end den private. Det er uholdbart, mener KL’s topforhandler Michael Ziegler. Men Anders Bondo mener, at der bør være plads til lønforbedringer til offentligt ansatte.
Det vil kommunerne ved OK18
KL's chefforhandler Michael Ziegler nævnte i sin tale en rækkeemner, som KL højst sandsynligt vil pege på ved de kommendeoverenskomstforhandlinger.
Skabe balance mellem de privates og de offentliges løn
Fastholde lokal løndannelse
Forenkle aftaler og overenskomster
Harmonisere arbejdstidsregler
Se specifikt på overenskomster for dagplejere, pædagogiskeassistenter og beredskab
Fokus på seniorer - bl.a. ordninger som tidsmæssigt tilpassestil enhver tid gældende pensionstidspunkt
Fokus på kompetenceudvikling
Tilpasning af værnsregler for tillidsvalgte
Projekter om arbejdsmiljø
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Er der plads til lønstigninger eller ej? Det spørgsmål dukker op som en rituel stammedans, når arbejdsgivere og arbejdstagere tager de første trin mod kommende overenskomstforhandlinger. Og sådan var det også på den overenskomstkonference, som Forhandlingsfællesskabet for ansatte i kommuner og regioner havde inviteret til i København i dag.
Anders Bondo Christensen er formand for lærerne, men han er også formand for hele Forhandlingsfællesskabet og står dermed i spidsen for 571.000 ansatte i regioner og kommuner. Allerede i indledningstalen tog han fat i økonomien, som skal danne grundlag for overenskomstforhandlingerne frem mod en ny overenskomst i april 2018.
"Om lidt kommer arbejdsgiverne og siger, at der er en stram økonomi. Det vil undre mig andet. Så vil jeg henvise til, at nationalbankdirektør Lars Rohde har sagt, at der er plads i økonomien til lønstigninger. Jeg håber, at det også gælder vores område. At vi også får del i opsvinget", sagde han.
Presset kommunal økonomi
Og da kommunernes topforhandler Michael Ziegler gik på talerstolen, gik Anders Bondos forudsigelse i opfyldelse.
"De faktiske forhold er, at den kommunale økonomi er under pres i de kommende år", sagde Michael Ziegler og fortalte, at selv om det er lykkedes at afskaffe omprioriteringsbidraget, så er der i stedet kommet et moderniserings- og effektiviseringsprogram. Han pegede også på, at flere ældre og flere diagnoser skaber pres på den kommunale økonomi, og at regeringen har forudsat en maksimal vækst på 0,3 procent.
"Det er ikke kommunal standardjammer. Det er det ikke over for den til enhver tid sidende finansminister, og det er det heller ikke til jer. Det er desværre hårde realiteter, som vi må forholde os til", lød det fra KL's topforhandler.
Offentlig lønudvikling skal bringes i balance med den private
Ziegler: KL vil ikke have en ny aftale om lærernes arbejdstid
Michael Ziegler understregede, at der har været en offentlig lønudvikling, som gennem snart ti år har ligget over den private lønudvikling.
"Det er jo uholdbart. Jeg kan jo ikke forklare mine kolleger i Dansk Arbejdsgiverforening, at godt nok er det dem, der skaber fundamentet for velfærden, men vi løber foran med lønninger i den offentlige sektor", sagde han og tilføjede: "Vi skal have bragt den kommunale lønudvikling i balance med den private".
Nationalbankdirektør Lars Rohde må henvise til private lønninger, når han mener, der er plads til stigninger, mente Ziegler og understregede, at det privatlønsværn, der blev indgået aftale om i 2015, og aftalen om at suspendere reguleringsordningen i 2016 er et skridt på vejen til at gøre op med ubalancen.
"Det var jo netop for at få bragt den offentlige lønudvikling i balance med den private. Vi fik også indskrevet i forliget, at det var KL's målsætning, at ubalancen i lønnen senest skulle bringes til ophør i den overenskomstperiode, som vi går ind i med overenskomstfornyelsen i 2018".
Bondo: Forskel på gennemsnitsløn og realløn
Anders Bondo Christensen fik en kort replik, og her understregede han, at han vil blive ved med at fremhæve nationalbankdirektørens holdning til lønudvikling. Han mener også, at der er grund til at se nærmere på tallene for de offentliges lønudvikling kontra de privates. Han fremhævede, at der i det kommunale er ansat flere højtuddannede, og at de trækker gennemsnitslønnen op, men at det ikke mærkes som lønstigninger for kernemedarbejderne.
"Gennemsnitstal siger ikke noget om, hvorvidt reallønnen er faldet eller steget", sagde han og tilbød med et smil Michael Ziegler hjælp til en lønanalyse.