Formand for Rødovre Lærerforening Anders Liltorp har i dag fremlagt aftalen med kommunen for skoleledere og tillidsrepræsentanter.
Foto: Hanne Birgitte Jørgensen
Ny lokalaftale i Rødovre: Lærerne får sikret tid til forberedelse
Rødovre Lærerforening og Rødovre Kommune har med afsæt i A20 genforhandlet en lokal arbejdstidsaftale. Også fremover vil den gennemsnitlige årlige undervisningstid for en lærer være 780 timer om året. Aftalen sikrer blandt andet lærerne tid til forberedelse.
ARBEJDSTIDSAFTALE I RØDOVRE
Med aftalen er tilføjet en række elementer fraden eksisterende professionsaftale til A20:
- Fortsat mulighed for fleksibel arbejdstid for lærere ogbørnehaveklasseledere
- Fortsat sikring af ressourceniveauet med 780 timersundervisning og 564 timer til forberedelse og samarbejdet medkollegaer og forældre pr. fuldtidsstilling. Samtidig sikres 336timer pr. fuldtidsstilling til øvrige opgaver som fx møder udendirekte relation til undervisningen, tilsyn, egen pausetid, efter-og videreuddannelse og TR- og AMR- arbejdet
- En styrkelse af A20's samarbejdsspor mellem TR og skoleleder omaftaler om tid og beskrivelse af opgaver
- Fornuftige rammer for TR-opgaven der sikrer tid tilorganisations- og TR-arbejdet
Parterne har derudover tilføjet to nye elementertil arbejdstidsaftalen:
- Lokal mentorordning inspireret af erfaringerne med co-teachingtil nyuddannede
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Formand for Rødovre Lærerforening Anders Liltorp er ikke et sekund i tvivl. Den nye lokale arbejdstidsaftale, der tager afsat i den centrale A20 arbejdstidsaftale, er en klar forbedring for lærerne i Rødovre.
"Samlet set har vi fået forbedret vores professionsaftale. Det var vigtigt for os og også vigtigt for vores modpart at anerkende den professionsaftale, vi allerede havde. For den fungerede rigtig godt. Nu er det sat ind i en A20 sammenhæng", siger han.
Selv om mange ting i den gamle lokalaftale bliver ført videre i den nye, som gælder fra næste skoleår, så er der ændringer, fortæller kredsformanden.
"Vi havde sagt til medlemmerne, at vi ikke skal forvente store landvindinger, fordi vi havde en god aftale. Men det med at få tid på forberedelsestiden, og det med at få tid på nogle af de andre opgaver, som eksempelvis tilsyn og egen pausetid bliver tydeligt nu. Det bliver meget nemmere for den enkelte at gennemskue sin opgaveoversigt".
Skolestart: 90 procent af lærerne har en lokal arbejdstidsaftale
Sikring af tid til forberedelse
En af de konkrete forbedringer, Anders Liltorp peger på, er sikring af tid til forberedelse og samarbejde med kollegaer og forældre.
"Det er imponerende i A20 sammenhæng at få sikret 564 timer til forberedelse og til samarbejde med kollegaer og forældre. Og også det at få tydeliggjort, hvordan prioriteringerne bliver i aftaler på skolen, som kan ses på den måde, man får redegjort for al sin arbejdstid i en opgaveoversigt".
Fravigelser fra A20
I Rødovre har parterne valgt at fravige de centralt aftalte bestemmelser to steder.
"Det ene sted er den daglige arbejdstid, hvor fravigelsen faktisk er en forbedring. Vi har lagt den daglige arbejdstid mellem 7.30 og 16 - i stedet for 17 som i A202", fortæller han og fortsætter:
"Det andet sted er kravet om tre måneders opgørelse af arbejdstid. Der har vi en anden sætning, der gør, at vi holder øje med arbejdstiden. Vi fraviger ikke de generelle bestemmelser om over- og merarbejde, men når der opstår ændringer i løbet af året, så skal man omprioritere. Og kan man ikke det, så skal der udbetales et fleksibilitetstillæg", forklarer Anders Liltorp.